Debatt Opinion

”Centerns idéprogram tidernas mest uppmärksammade efter Maos lilla röda?”

”Sedan första förslaget har många hånat centern för ett förslag som nu är inaktuellt. Hoppas intresse finns att debattera partiets grundidéer även framöver när programmet är beslutat”, skriver Vetlandapolitikern och riksdagsledamoten Göran Lindell på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Ingen som läst förslaget kan tvivla på att decentralisering och en livskraftig landsbygd är frågor i fokus för Centerpartiet. Idéprogramförslaget som partistyrelsen nu lagt fram är betydligt bättre genomarbetat språkligt, med formuleringar som man känner sig hemma i som Centerpartist. En helt annan och bättre balansering mellan olika områden, sociala dimensioner, den gröna sektorn och miljöfrågorna lyfts fram. Den lite kantiga och ibland störande spetsigheten av individens frihet tonas ner men glöms inte bort.

Min kortkorta sammanfattning av C-politikens syn på människan är: ”Den som vill ska få möjligheter, den som kan har ett ansvar och den som behöver ska få stöd och hjälp”. Avstämt mot det synsättet tycker jag möjligen att det saknas lite av att markera ansvaret. Att vi alla har ett ansvar för att delta i samhällsbygget med de förmågor vi har, och att det ibland innebär uppoffringar och inte bara att sätta sitt eget välbefinnande i centrum. Det konstaterandet tror jag är en viktigt i ett väl fungerande välfärdssamhälle. Låter kanske inte så populärt men behöver finnas med ändå tycker jag.

Inte svart eller vitt

Att beskriva själva idén i en politisk rörelse är naturligtvis inte svart eller vitt, inte av eller på. Det handlar mer om att lagom nyanserat, med rätt prioritering och med lämplig betoning beskriva viktiga grundtankar. Naturligtvis färgade av den dagspolitikens huvudfrågor men i det stora hela struket med långsiktiga penseldrag.

För att vara tydlig: Partistyrelsen har presenterat ett utmärkt förslag till idéprogram som jag hoppas stämman i slutet av mars diskuterar ordentligt, kanske justerar en och annan detalj, och sedan kan samlas kring som grund för Centerpartiets politik för många år framöver.

Under debattperioden sedan första förslaget före jul har många hånat Centerpartiet, för ett förslag som numera är inaktuellt. Hoppas att intresse finns att studera och debattera partiets politiska grundidéer även framöver när programmet är beslutat! Och för den intresserade, läs och jämför! Flera andra partier har arbetat fram liknande typer av program under hösten, men den mediala uppmärksamheten har inte imponerat!

Göran Lindell (c), riksdagsledamot

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

10 Comments

 1. Det är inte programmet som är eller ens varit intressant. Era tokiga idéer är mera intressanta. Mao blev något ”större” än ert parti ens kan drömma om.
  Folks intresse för er återspeglar sig i alla opinionsmätningar.
  Av den anledningen är det meningslöst att ni och du hädanefter ska försöka dölja era vansinniga idéer som fortfarande ligger och pyr.
  För att återfinna Centerns glansperiod tvingas vi gå tillbaka till Fälldins tid.Tyvärr är det så, Lindell. Det borde du upptäckt. Dina insändare sedan idéprogrammet gavs ut har stärkt er position i botten av folkets förtroende.
  Tidigare centerpartist

 2. Idéprogrammet är fortfarande i original, bara det att Annie Lööf suttit på sin kammare o formulerat om orden så det passar en Centerliberal till att låta som en Socialist!

 3. Förslaget om fri invandring står kvar. Det var set tokigaste förslagen av alla. Men centern är ett stort parti i Vetlanda så vad finns det att vänta sig? Jo, Vetlandabor kommer det bli massor framöver…

 4. Ide’programmet är i hög grad samma som tidigare, tom Lööf själv har medgivit att de kontroversiella förslagen bara har omformulerats, och ej rensats ut. Att dessa förslag överhuvudtaget kunde komma på bordet, och att man inte vill göra sig av med dem, visar bara vilket extremistparti centern har blivit. De som har ansvaret har uppenbarligen inte mycket gemensamt med traditionella centerväljare.
  En ytterligare intressant synpunkt, rör Göran Lindell själv. Han har i flera insändare kritiserat de som varit negativa till förslaget, och understruket att det endast varit ett förslag uppe till diskussion. Men har själv hela tiden noga undvikit att ta ställning för innehållet. En mycket märklig inställning för en förtroendevald person.
  Intrycket av Göran Lindell agerande, är snarare att han sitter med fingret i luften, och känner var vinden blåser uppe hos partiledningen. Kanske skulle Göran Lindell lägga mer energi på att ge uttryck för en egen inställning, istället för att kritisera dem som har en åsikt.

 5. Krönikören Stefan Torsell på sajten avpixlat har gjort följande analys till varför centern inte längre förmår att locka till sig nya väljare. Citat…

  ”Finns det något landsbygdsparti? Svaret är klart och tydligt nej. Centerpartiet är ett jordbruksparti. En mjölkbonde i kommunfullmäktige kan inte representera en avlägsen liten ort där läkare, hantverkare, sjuksköterskor, affärsbiträden, konstnärer, småföretagare och hundratals andra yrkesutövare bor? Mjölkbonden är lika fjärran från det livet som journalisterna i Stockholms innerstad.”

  Och det är nånstans här vi landar. Centern har inte lyckats förnya och bredda sig utifrån landsbygdens behov och det idéarv man tidigare hade, till skillnad från Senterpartiet i Norge som mer framstått som ett riktigt landsbygdsparti. Många bedömare i Norge menar att man haft Senterpartiet och deras inflytande att tacka för att avsides belägna landsdelar fortfarande är livskraftiga och inte avfolkats.

  Hade Centerpartiet på 80-talet valt att anamma sin norska motsvarighet och lyssnat på Sven-Olle Olsson i Sjöbo 1988, när han drev igenom en kommunal omröstning om flyktingmottagning i sin kommun.

  Ja, då hade sannolikt Centerpartiet varit Sveriges största parti idag!

  1. Enligt färska undersökningar så blir svenskarna allt mer positiva till invandringen. Det finns väldigt få länder där ett parti med främlingsfientlig agenda styr i regeringsställning, mig veterligen. Så det är inget framgånsrecept, ur flera olika perspektiv. De flesta av dessa partier har också en begränsad livslängd.

   1. Den undersökningen var gjord av expo. Va lite källkritisk. Undrar hur centern tänkt sig hur man ska verka vara trovärdiga och pålitliga i framtiden. Efter deras grodan boll program hörde jag ingen från c som tog avstånd eller kritiserade sin egen topp. Ett parti alltså som lyder blint vad dom i partitoppen tycker som i sin tur kastar sig efter både dom mest hatade ideerna och dom som vinden blåser åt.
    Lägg ner.

    1. Nej, den var gjord av SIFO. Som är ett av det mest pålitliga instituten som utför sådana undersökningar. Tror även som-institutet i Gbg gör liknande undersökningar. så jag vet vad källkritik Innebär.

   2. Det är stor skillnad på vad ett relativt nytt parti och ett gammalt väletablerat parti kan åstadkomma på kort tid ifråga om genomslagskraft i opinionen. Ett ungt okänt parti får alltid räkna med att det kan ta tid innan man når framgångar. Särskilt då när både pengar, mediekontakter saknas och de demokratiska spelreglerna åsidosätts, som i fallet med Sverigedemokraterna.

    Hade Centern som ett etablerat parti gått i bräschen för en flyktingrestriktiv politik på 80-talet, så är jag övertygad om att responsen från väljarna hade kommit omedelbart. Sverigedemokraternas framgångar i opinionen visar också att svenska folket så sakteliga börjat vakna upp och inser att något inte står rätt till i svensk politik. Och då hjälper det inte längre att sända en massa fina idrottsevenenmang och gladiatorspel i teverutan för att hålla svenskarna på gott humör och tro att de ska glömma vad som pågår i samhället.

    1. Den svenska modellen har inte varit att stänga ute människor som vill komma hit, eller att stänga gränserna. Om man tittar på historien. Vi har varit öppna för människor från forna Jugoslavien och Italien på 60-talet t.ex. De hjälpte oss att tillsammans bygga Sverige starkt ekonomiskt då! Som ett exempel. Sedan finns det en mängd andra frågor som är viktiga, såsom klimatfrågan, sysselsättningen, skola och utbildning, infrastruktur, kultur, omsorg och äldreomsorg,bistånd etc. Väljarna har ganska många parametrar att ta ställning till! De demokratiska spelreglerna vet jag inte riktigt vad du syftar på? Jag tycker Sverige är ett bra land att leva i, men jag tycker också om att röra mig ute i världen och insupa andra kulturella influenser. Det ger mkt för min personliga utveckling. Då vill jag också att Sverige ska vara ett öppet och generöst land för människor från andra kulturer. Speciellt i tider av krig, förtryck och förföljelse!

Kommentarer avstängda