Eksjö Ledare Opinion

Centerns kris och Eksjö kommuns tveksamma fastighetsaffär

”För att tillhöra ett parti i djup kris och styra en kommun i djup ekonomisk kris tar kommunalråd Lennart Bogren (c) lätt på kritiken mot kommunens köp av Dollarstore-fastigheten. Kanske för lätt”, skriver Höglandsnytt i en ledarkommentar.

Centerns kris är inte enbart koncentrerad till riksnivå med låga opinionssiffror, skandaler kring och oroväckande beteende av partiledaren Annie Lööf. Centern har också allvarliga problem på lokal nivå på Höglandet. Om läget är värst i Eksjö, Nässjö eller Vetlanda är svårt att avgöra men problemen i Eksjö kommun är avsevärda.

Partiet har drabbats av två avhopp i Eksjö och den interna kritiken har varit skarp mot ledarskapet. Partiet har också tvingats leda kommunen till kraftiga besparingar och i efterhand till att införa oppositionens politik.

Tappat initiativet

Mycket tyder på att centern har tappat initiativet i Eksjö kommun. Detta märktes faktiskt i förra valet trots att centern då gick framåt. Visserligen är Lennart Bogren en populär politiker men sett till antalet personröster var han i valet bara den tredje populäraste efter Tomas Erazim (m) och Andreas Henning (s). Centern gick framåt i förra valet på grund av en tillfällig lokal personvalskampanj men sedan dess har främst moderaterna och en alltmer taggad opposition tagit över initiativet i debatten. Kanske därför att de drivs av en markerad ideologi.

Med tanke på detta läge halvvägs in i mandatperioden är det märkligt att se hur lätt Lennart Bogren tar på kommunens köp av Dollarstore-fastigheten i stadsdelen Abborravik.

Köpet fick en i Eksjöpolitiken sällan skådad kritik vid senaste fullmäktigemötet att det borde ha lett till eftertanke och åtminstone en återremiss.

 Märklig överenskommelse

Bakgrunden är den att lågpriskedjan Dollarstore ville etablera sig i Eksjö men vill inte äga fastigheterna där butikerna ligger. Byggvarukedjan Materialmännens ägare åtog sig då att bygga och äga Dollarstorefastigheten för att senare sälja den. Det märkliga är att Eksjö kommun i samband med denna uppgörelse åtog sig att köpa fastigheten om Materialmännen genom ett dotterbolag inte lyckades sälja huset på marknaden. Ännu märkligare är att denna överenskommelse skedde genom ett muntligt avtal.

Nu har Materialmännen inte lyckats sälja fastigheten och istället ska Eksjö kommun genom sitt fastighetsbolag köpa Dollarstorebyggnaden. Prislappen 17 miljoner kronor.

 Skarpaste kritiken

Den skarpaste kritiken mot ett avtal utan papper som fullmäktige skulle godkänna kom från en falang inom moderaterna, miljöpartiet, sverigedemokraterna och Bernhard Issal (den avhoppade centerpolitikern). De insåg att köpet, i tider av besparingar, inför medborgarna luktar mygel lång väg.

Mot kritiken stod centern och socialdemokraterna eniga och på ett märkligt sett tog de bort debatten från sakfrågan till en fråga om handel ska finnas i centrum eller i utkanterna av staden. Ett medvetet drag eller bara ett tecken på den nivå fullmäktigeledamöterna befinner sig?

Med denna kritik mot sig borde det ringt en varningsklocka hos Lennart Bogren och han borde kanske ha tryckt på återremissknappen men istället försvarade han köpet med ”så har vi ju gjort tidigare”. Att i det läge partiet och kommunen befinner sig är det uttalandet kanske märkligast av allt i hela affären. Är det på det sättet Lennart Bogren vill styra Eksjö kommun?

Höglandsnytt 27a sep

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. EKSJÖ ETT SJUNKANDE SKEPP
    Bra kritik av kommunens vidlyftiga affärer. Vad jag kan förstå är det också på det sättet att Olsbergs arena är en stor miss. Nu som lök på laxen får bara vissa organisationer hyra in sig. Man blundar för arenan gigantiska underskott.

    Idag borde man byta ut Bogren mot Bernhard Issal som kommunalråd. Han har den erfrenhet av att leda stora organisationer som krävs för att bringa det sjunkande skeppet Eksjö på rätt köl.

  2. Nu handlar inte inlägget om Dollarstore är en bra butik eller inte, utan att man har oskrivet ingått ett avtal om att köpa fastigheten om Materialmännen inte lyckades sälja fastigheten, och detta till en kostnad av 17 miljoner och det är något som skattebetalarna får stå för.

Kommentarer avstängda