Centerpartiet och förhandlingarna i Vetlanda efter valet | Höglandsnytt
Debatt

Centerpartiet och förhandlingarna i Vetlanda efter valet

Eftervalsdebatten i lokala medier har mycket handlat om centerpartiet. Om att partiet klänger sig kvar, får för mycket inflytande och i största allmänhet inte krossats på ett tillräckligt genomgripande sätt.

Som ansvariga för centerpartiet i förhandlingarna efter valet vill vi ge vår bild av vad som hänt.

Valet innebar att vi får 6 mandat, och eftersom moderaterna (M) får sju var det naturligt att de ansvarade för allianspartiernas inledande diskussioner. Det första beslutet blev att lyssna med Vetlanda Framåtanda (VF) för att efterhöra deras syn och möjligheterna för ett samarbete i majoritet. Det deklarerades då med all tydlighet från (VF) att partiet krävde en blocköverskridande majoritet samt att inte centerpartiet skulle vara med i denna. Vår reflektion var att detta var följdriktigt med tanke på VFs agerande i valrörelsen, och vi konstaterade att nu ligger ansvaret helt på andra partier.

Vi inbjöds senare att diskutera majoritetssamarbete med socialdemokraterna (S) och (M) och funderade någon tid på frågan. Vi vill betona att det inte alls var självklart för C-gruppen hur vi skulle ställa oss. Vårt svar blev efter många diskussioner att ställa upp under vissa villkor. En helt ny konstellation av partier i majoritet kräver att varje parti har en representant i kommunpresidiet för att samordna den politiska ledningen av kommunen. Vi anser också att det är självklart att vi ska ha representation i styrelser och nämnder som speglar vår storlek.

Resultatet efter många och bra diskussioner har enligt vårt sätt att se blivit ok. Som vanligt i sådana här situationer handlar det om att ge och ta men skillnaderna mellan  partierna är rimlig med hänsyn till mandatfördelningen. Bedömningen gör vi utifrån både vår diskussion i förhandlingarna men också med hjälp av en poängbedömning av olika uppdrags tyngd som använts tidigare i dessa sammanhang.

Vi har accepterat att vara med i majoriteten och vi är beredda att ta vår del av ansvaret. Vi ser ingen som helst anledning att be om ursäkt för att återigen ingå i ledningen av kommunen även om en del tycks störas av detta.

Nu ser vi framåt och vi hoppas den nya politiska situationen ska föra en del gott med sig. Vi kommer att bidra med erfarenhet, vårt engagemang och en hög ambition. Vi tycker att vi på detta sätt på bästa vis har tagit ansvar både för ledningen av Vetlanda kommun och för våra väljare. Vi noterar också med tillfredställelse att vi tydligen ses som en bra ”regeringspartner” av kommunens största partier och vi kommer att jobba tillsammans i Vetlandas nya ”regering” för att styra kommunen mot fortsatt förnyelse och framtidstro. Vi hoppas också på en konstruktiv och bra dialog även med partier utanför majoriteten, där finns säkert många goda idéer.

LARS-GÖRAN EKEVID     GÖRAN LINDELL        INGVAR ANDERSSON

Utsedd förhandlingsgrupp för centerpartiet i Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook