Debatt

”Centerpartist” hyllar socialdemokraternas beslut om friskolor

Friskolebeslutet som Soc. Dem tagit är ett klart decentralistiskt beslut. Nu tas besluten där de hör hemma. Vi hyllar valfriheten som kommer bli förstärkt och mångfalden öka, säger Lars-Håkan Halldin, i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Lokalt beslutsfattande krävs om vinster i välfärden. Skola, vård och barnomsorg är ingen handelsvara utan en verksamhet som kräver långsiktighet och ansvar.

Det är vår förhoppning att denna reform leder till att personal, föreningar och kooperativ kan bli stora intressenter. Att riskkapitalister äger skolor arbetar upp dem och säljer dyrt det klingar illa bland skattebetalarna.

Näringslivets organisationer som Svenskt Näringsliv bär huvudansvaret för att denna förändring i attityd till friskolor mm har skett. Hur man vrider och vänder på problemet så var Caremaskandalen inte bra för förtroendet för verksamhet i denna form.

När man sedan skatteplanerade genom lånesnurror för att bättra på vinster och till råga på allt elände placerade vinsterna i skatteparadis. Då gick botten ur förtroendekapitalet. Svenskt Näringsliv med dess chef Urban Bäckström stod vid sidan om och tittade på. Dessutom var han beskäftig och uppträdde på ett sätt som inte ingav förtroende.

Besluten där de hör hemma

De sista turerna som skett när privata företag försökt tvinga till sig högre skolpeng genom förvaltningsdomstolen ger bilden att de inte är mogna detta ansvar.

Nu flyttas besluten dit de hör hemma till kommunen. Riskkapitalet kan packa sin väska och åka hem.

Det kommer ta lång tid innan företagandet återvinner förtroendet som utförare i vård och omsorg. Hade Småföretagarnas organisationer gått i spetsen för denna verksamhet och haft ett starkt moraliskt fokus i frågan hade man inte behövt reglera frågan på något sätt.

Nu saknas ordning och reda. Med en decentralistisk politik uppnås trovärdighet när privata utförare engageras i vårdskola och omsorg. När frågan blir riksdagsfråga får den vårt stöd.

Lars-Håkan Halldin, Centern Classic

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

Kommentarer avstängda