Debatt

Centralskolan blir en av de hetaste valfrågorna


[adrotate banner=”28″]
”När skolpersonal och fackliga ombud för ett tag sedan gick ut och uppmanade kommunledningen att skjuta nedläggningen av Centralskolan och flytten till Brinellgymnasiet på framtiden, trodde jag faktiskt att majoritetspartierna skulle lyssna”, skriver Rikard Salander (mp) i ett nyårsinlägg på Höglandsnytt Debatt på tal om Centralskolan i Nässjö.
[adrotate banner=”27″]
Den senaste tidens allt dystrare prognoser för E-husets möjligheter att kunna användas borde ha väckt en tanke, om att det kommer att bli för trångt på Brinellgymnasiet.

Dessvärre vill inte majoriteten ta till sig av kritiken från dom som kan verksamheten bäst! Alla delar av skolutredningen ska verkställas enligt plan och lösningen på Brinellgymnasiets brist på lokaler kommer att bli Träcentrum och tillfälliga paviljonger.
Lösningarna är kortsiktiga och har förmodligen ett begränsat stöd utanför stadshuset.

Släppa på prestigen
Jag hoppas att vi kan släppa på prestigen och göra det som är mest förnuftigt med anledning av den uppkomna situationen. Behåll Centralskolan som 7-9 skola och börja lyssna på personalen, som finns ute i skolverksamheterna! Om vi kan visa att i Nässjö kommun tar vi emot värdefulla synpunkter från lärare och elever om hur det faktiskt ser ut på Brinellgymnasiet är mycket vunnet. Hur många studiebesök vi politiker än gör kommer vi aldrig att få en bättre uppfattning om situationen på skolorna, än dom som vistas där varje dag.

Nästa år är det val! Skolutvecklingen i Nässjö kommer att bli en av dom hetaste frågorna i den lokala valrörelsen. Centralskolans framtid fattades det beslut om tidigare i år i kommunfullmäktige. Men det nya fullmäktige har alla möjligheter, att efter valet riva upp det fattade beslutet och låta Centralskolan vara kvar som 7-9 skola.

Rikard Salander (mp)
Ledamot i BU-nämnden
Ersättare i kommunfullmäktige

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

11 Comments

 1. Att flytta Centralskolan till Brinell är idiotiskt. Blanda ungdomar från 13 år till närmare 20 år.
  Dom yngre kommer få kontakt med alkohol redan i tidig ålder och kanske till och med droger. Ungdomarna som går 7-9 kommer troligtvis skolka mer och mer mobbning kommer upptå!
  Matsals kön är redan lång och ibland svårt att få ett bord och det är inget som kommer bli mindre av att ta dit Centralskolan.

  Tycker kommunen ska tänka över detta en gång till och inte bara se allt ekonomiskt utan följderna som kommer hända när man blandar så många åldrar i en skola!

 2. Uppmaning till majoriteten i Nässjö! Flytta elever och personal redan under våren och riv eller sälj fastigheten så slipper vi ta del av detta evinniliga tjat om Centralskolan.

 3. Uppmärksam läsare: ”Så slipper vi ta del av detta evinnerliga tjat”? Det handlar ju om framtiden för många av Nässjö kommuns grundskole -och gymnasieelever. Med tanke på att situationen är som den är med brist på lokaler på Brinellgymnasiet är den bästa lösningen att ha kvar Centralskolan. Jag har nog inte mött en endaste elev, eller personal på Brinell eller Centralskolan som tycker att den här lösningen är bra. Att riva en så fin byggnad som Centralskolan, en av de finaste i centrala Nässjö enligt mitt tycke, förstår jag överhuvudtaget inte vitsen med.

  Att det blir mycket debatt och diskussioner om skolfrågorna beror på att dom engagerar kommuninvånarna och det ser jag som något positivt. debatt är inte detsamma som tjat.

  Vill tacka för kommentarer och önska ett Gott Nytt år!

 4. Gunnar Gadderyd: Då undrar jag varför inte ni i ert budgetförslag hade med att Centralskolans verksamhet ska få vara kvar i befintliga lokaler? Det hade ju varit ett konsekvent politiskt ställningstagande , helt i linje med din inställning till Centralskolans framtid!

 5. Centralskolan blir bara en parantes i valet. Man måste se det hela i ett större sammanhang där nuvarande allians
  totalt kört kommunen i botten. Som nämnts är skolutredningen en del sedan är hanteringen av hur demokratin bör fungera.
  Att fastna på bara en fråga är att spela den sittande skaran i händerna det bara tröttar ut väljarna.
  En sådan sak som sätta Nässjö på kartan bland de kommuner som höjer skattetrycket mest 2014 bör vara en populär valfråga.
  Vad kommer skattebetalarna få ut av denna höjning ?? Bättre omsorg eller en kvalitativt bra skola ??? Det är enkelt att åberopa skattehöjning när man misskött verksamheten. Tänk om det vore lika enkelt att kunna sin privatekonomi på samma vis som man hanterar skattemedel när plånboken är tom går man till arbetsgivaren och begär mer i lön ?
  Listan skulle kunna göras lång på vad som åstadkommits den senaste mandatperioden och här finns en guldgruva av exempel att ösa ur.
  Med ny kapten på sosseskutan ska man skriva historia enligt tillträdande ordförande. Förmodligen blir det en väldigt kortfattad historia eller finns det någon mer än en inbiten partifunktionär inom S som tror något annat. Att fröken Magnusson skulle ha något ess i rockärmen är föga troligt, skulle hon råka ha något kort så är det med Svarte Petter efter den giv hon fått.

 6. Jag skulle vilja se den ekonomiska kalkyl som påvisar att det är ett bra förslag att lägga ner Centralskolan i dagsläget.
  Det kommer att bli svindyrt eftersom de måste hyra in eleverna på Träcentrum och som vanligt blir det vi skattebetalare som får stå för notan när det ska betalas.
  Du ”uppmärksamme läsare” måste vara en som gillar att få betala ännu mer i skatt för korkade onödiga beslut!
  Låt pengarna gå till ökad personaltäthet på skolorna istället för att behöva hyra lokaler och baracker till eleverna.

 7. Hur svårt kan det vara Salander? Jag är inte insatt i SD:s butgetprocesser mest på grund av att jag inte är anhängare till SD. Men jag kan mycket väl förstå varför de inte hade med kostander för Centralskolan. Majoriteten har ju fattat beslut om att lägga ned verksamheten vid Centralskolan, då behöver det inte ingå något om den i budgeten.

 8. Uppmärksam läsare: man har som oppositionsparti en unik möjlighet att kunna lägga ett eget budgetförslag, där man tydligt kan visa vilka saker man vill satsa på och göra annorlunda gentemot de andra partierna, främst majoriteten. Tycker man som vi i MP att det är ett felaktigt beslut att lägga ned Centralskolan och flytta 7-9 till brinellgymnasiet, då vill vi också vara konsekventa och ha med det i vår budget. Vi tänker även fortsätta driva frågan, eftersom det finns så många frågetecken kring lokallösningar på brinell, som jag själv tar del av i Bu-nämnden. Man måste vara lyhörd som politiker och beredd på att ompröva vissa ställningstaganden ibland. Om inte, bör man kunna argumentera övertygande för sin åsikt. Det har inte majoriteten gjort.

  Självklart kommer även andra frågor spela roll i kommunvalet, men jag tror att det här blir en av de tyngsta. För övrigt är kommunfullmäktige suveräna att kunna riva upp tagna beslut, även om det tillhör ovanligheterna.

 9. Det är kanske kan tyckas vara tjatigt att ta strid för vissa frågor. Samtidigt är det tålamod och uthållighet som kan ge resultat i sakfrågor.

 10. Tack att det finns personer som ”uppmärksam läsare”. MP tar inget ansvar för kommunens framtid när man stället sig bakom en skattehöjning. Har bara sett i media kring budgetförslagen i kommunen och där är det bara SD som inte föreslår någon höjning. Att försvara en skattehöjning för att bevara Centralsskolan är nonsens. Vad har Salander som ledamot i BU-nämnden ställt för krav på verksamheten under mandatperioden ??
  Är de ekonomiska resurserna otillräckliga får man börja spara in på allt onödigt tärande ???
  MP står väl bakom tillsättande av en vice förvaltningschef under Jan Sundman och ökad administration utan att skämmas över ökat skattetryck ???

 11. Vi hade med en effektivisering av administration i vårt budgetförslag inom BU. Sedan beror det ju på vad pengarna går till, om det rättfärdigar en skattehöjning eller inte. Vi ville ha betydligt mer personal i skolan(lärare, specialpedagog, genuspedagog, kurator, psykolog), ha giftfria skollokaler, PCB-sanera Emåskolan, plus en hel del annat. Investeringar som jag tror är nödvändiga att göra i Nässjö kommun. Att köra på med dagens lösning på Brinellgymnasiet kommer att bli det riktigt kostsamma, i längden tror jag. Du får specificera vilken verksamhet du syftar på inom BU ? Allt onödigt tärande, vad är det?

Kommentarer avstängda