Ekonomi Nyheter Vetlanda

Chockbesked i Vetlanda – kommunen varslar 30 lärare

Vetlanda kommun varslar 30 lärare om uppsägning, enligt källor till Höglandsnytt.

Redan i tisdags ska lärare ha fått ta del av varslet från kommunledningens sida.
Enligt säkra källor till Höglandsnytt handlar det om 30 lärartjänster i grundskola och annan verksamhet som ska bort.
Stämningen inom lärarkåren är mycket dålig efter beskedet som kom efter en chock, inte minst efter att bland annat kommunalråd Tommy Bohman (s) deklarerade i somras att inga tjänster skulle försvinna i samband med nästa års budget.

Varslet bekräftas sent på onsdagskvällen av en överraskad oppositionsledare Ingemar Sturesson (kd).
”Detta hade jag ingen aning om”, skriver han på Twitter.
Andra uppgifter till Höglandsnytt talar om att kommunledningen velat hålla varslet hemligt så länge som möjligt från offentlighetens ljus.

”Vi har hög lärartäthet i Vetlanda kommun men det här är inget vi vill göra”, säger Johanna Haraldsson (s), ordförande i barn- och utbildningsnämnden till SR Jönköping och menar att personalen är det enda inom skolan som går att spara in de 14 miljoner som krävs på.

Mer om skolan i Vetlanda här.

Av: Redaktionen, [email protected]

[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

5 Comments

 1. Nu sittande kommunledning har tappat greppet. Som oppositionsråd har varken jag eller någon annan inom oppositionen fått en enda signal om dessa åtgärder. Ingen förvarning ens.Det tisslas och tasslas dagligen mellan de kommunalråd som satt sig på maktens stolar. Det tycks vara viktigast att inom den grupperingen hålla sams. Då går det också på det här viset. Vid kommunfullmäktiges kommande möte på onsdag har aviserats ett nödvändigt tillskott till skolans verksamhet på 2 milj kronor. Det har i sammanhanget inte hörts eller höjts en endaste röst för att informera om att 30 tjänster behöver plockas bort. Tvärtom och så sent som i slutet av juni sa kommunalrådet Tommy Bohman ( s ) att INGEN skulle sägas upp. Ledningen har uppenbarligen tappat greppet och klarar ej sin uppgift. Detta är milt sagt beklämmande hantering och de nu lagda förslagen drabbar såväl lärare som elever. Men Bohmans kommunalrådskollega Klas Håkanson (m ) har ju vid ett flertal tillfällen förkunnat att han med lätthet skulle kunna plocka väck ca 100 milj kr utan att det skulle behöva hända något radikalt. Ja detta sa Håkansson redan under förra mandatperioden så siffran är väl nu mycket högre till följd av kostnadsutvecklingen.
  Jag har vid flera tillfällen från talarstolen i kommunfullmäktige utmanat och uppmanat Klas Håkansson att komma fram med ”sin trollstav” och berätta för oss alla politiker och allmänhet hur han tänkt sig att det ska gå till. Han har sorgligt nog ej tagit tillfället i akt utan konsekvent undvikit att ens bemöda sig att säga något. Nu ser vi kanske en början på vad vi har att förvänta oss av de som bildade kommunregering efter förra valet.Kommunalrådet Tommy Bohman (s) vågar tydligen inte att sätta ner foten och markera utan väljer undanflykten att det finns mycket luft i organisationen . Om så skulle vara fallet kan Bohman ju omgående berätta var denna luft finns och kanske kan han till sin hjälp anlita sin förbundne kommunregeringskollega moderaternas Klas Håkansson.
  Att sen Tommy Bohman(s) fortsätter att, i detta mycket kärva läge där man varslar och säger upp anställda som behövs för en bra skola, vård och omsorg, argumentera för ett kulturhus är ingen ansvarsull ekonomisk politik. Vi måste, hur gärna vi än skulle vilja se ett kulturhus förverkligas , säga NEJ då kommunens ekonomi f n ej tillåter sådana utsvävningar!
  Det går absolut inte att försvara satsningar som binder upp kommunens ekonomi på ett kulturhus som årligen under 25 – 30 år kostar ca 12 milj kr enbart i hyra och till detta kommer övriga kostnader för att bedriva verksamhet där!
  I den situation som nu så hastigt kommit upp på kommunala agendan handlar det snarare om att skapa en bra skola, vård och omsorg. Det är där som krutet ska läggas, inte på sådant som ej nödvändigtvis behövs.
  En erkänt bra skola ger mycket bättre förutsättningar att locka fler kommuninvånare till vår fina kommun än ett kulturhus. Utredningar från andra kommuner visar helt klart att människor inte flyttar till kommuner på grund av ett kulturhus. Nej man prioriterar en bra skola mycket högre!
  Det gäller framgent att skapa en undervisning som ger goda kunskaper och resultat för att kunna uppnå de krav som ställs på skolan!
  Hör just nu hur socialdemokraten Johanna Haraldsson i radiointervju säger att hon egentligen inte vill göra dessa besparingar. Detta är ju ett intressant uttalande och då kan man genast fråga sig varför hon i så fall verkar för dessa nerdragningar inom en yrkeskår som dagligen går på knäna och där vikarier ofta inte ens tillåts att anställas . Vilka drabbas? Jo såväl lärarkåren som eleverna. Vore det inte dags för barn-och utbildningsnämndens ordförande att istället kämpa för att eleverna ska få en god undervisning med bra och trivsam skola?
  Vårt parti har och kommer konsekvent att kräva mer resurser till barn- och utbildning i Vetlanda kommun.

  Jan Johansson, Vetlanda Framåtanda
  Oppositionsråd Vetlanda kommun

 2. Kommunens prioriteringar går åt pipsvängen. Sänk alla i kommunledningens löner så kommer kommunen att spara pengar istället för att dra ner på en av de nödvändigaste resurserna som behövs. Detta snack om att prioritera skolor, sjukvård och äldreomsorg har helt försvunnit efter att giriga människor sitter i ledningen och som bara vill ha mer och mer pengar. Vetlanda är redan utnämd till sämsta kommun och detta gör inte kommunen mer populär.

 3. Synd att det inte framkommer i diskussionen att antalet elever på gymnasiet minskar och att detta förmodligen är en av anledningarna till neddragningar.

 4. Anders: missade du att läsa att det är lärartjänster i grundskolor och annan verksamhet som ska bort? Det har då inget med gymnasiet att göra.

 5. Jag har många gånger under detta år i politiska sammanträden frågat på vilket sätt skolan ska komma till rätta med underskottet i verksamheten. Ibland har min fråga mötts med tystnad och andra gånger att man jobbar med det. Men att åtgärderna skulle leda till personal skulle varslas har ingen sagt så att jag hört det.

Kommentarer avstängda