Ekonomi Vetlanda

Chocken i Vetlanda: Sapa varslar 185 anställda

Idag tisdag eftermiddag kom besked från aluminumprofiltillverkaren Sapa i Vetlanda att bolaget varslar 185 anställda om uppsägning.

Sapakoncernen genomför en omstrukturering av verksamheten ”för att förbättra lönsamheten och fokusera på sina
kärnområden” och tänker bl a lägga ner en press i Vetlanda men ta en annan press i bruk i Finspång.
Sapa kommer att investera i ökad kapacitet i omsmältverket i Sjunnen.
”Det är omfattande förändringar vi tänker genomföra, men vi är övertygade om att de kommer att stärka vår position som en regional ledare i världsklass”, säger Mari Wilhelmsen, VD för Sapa Profiler, i ett pressmeddelande.
Lokala förhandlingar med facket inleds inom kort. De drabbade anställda jobbar främst inom produktionen.

”Vi har en stark marknadsposition i Sverige men vårt resultat är långt från en långsiktigt hållbar nivå trots att vi har genomfört stora förbättringsåtgärder det senaste året. De förändringar som nu planeras är nödvändiga
för att vi ska nå en hållbar lönsamhetsnivå och för att kunna säkerställa en stabil arbetsplats för medarbetare lokalt också i framtiden. De lokala kunderna blir allt viktigare och de kräver snabbhet, flexibilitet och kostnadseffektivitet”, säger Mari Wilhelmsen.
Sapa Profiler har 1130 anställda varav ca 800 i Vetlanda kommun. Bolaget omsätter 2,2 miljarder kr och gick med 19 miljoner kr i förlust ifjol och 63 miljoner kr i förlust år 2013.
I fjol kom varsel om 80 uppsägningar på Sapa.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook