CHOCKEN: Ville höja hyran med 35 procent | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet Tranås

CHOCKEN: Ville höja hyran med 35 procent

Hyresgästföreningen region Sydost och Boning fastigheter, Tranås, har kommit överens om nya hyror för samtliga lägenheter.  Det fanns förslag på 35 procents höjning. Nu blir det livstidsrabatt istället.

Nya grundhyror har fastställts och som en konsekvens av det kommer hyrorna att justeras med hyressänkningar på cirka 8 procent och höjningar på upp till 7 procent. De hyresgäster som får grundhyror över 7 procent kommer att erbjudas en livstidsrabatt. Det blir inga retroaktiva höjningar eller sänkningar.

Vid förhandlingen inför 2017 års hyror begärde Boning fastigheter en översyn och justering av hyrorna från den 1 juli 2017. Utifrån lagstiftningen om att lika lägenhet ska ha likvärdig hyra har det i förhandlingar konstaterats stora skillnader, men även många likheter.

Detta har lett till svåra överväganden för Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation. Yrkanden på hyreshöjningar mellan 0 – 35 procent har gjort det svårt att hantera, på grund av att enskilda hyresgäster riskerat kraftiga höjningar.

− Vi har tagit hänsyn till lagstiftningen och övervägt alternativen med en eventuell prövning av hyrorna i hyresnämnden. Utifrån det har vi träffat en överenskommelse som är generellt bra för hyresgästerna, säger Anders Wall, förhandlare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

  • Hyran höjs 1 januari 2018 med max 5 procent.
  • Hyran höjs 1 juli 2018 om utrymme finns med ytterligare 2 procent.
  • De hyresgäster som får grundhyror över 7 procent erbjuds en livstidsrabatt.
  • Det blir inga retroaktiva höjningar eller sänkningar.
  • I årshyresförhandlingen om 2018 års hyror träffades överenskommelse om en höjning som fastställdes till 0,85 procent från den 1 januari 2018.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook