Ekonomi Eksjö Höglandet Hultsfred Jönköpings län Sävsjö Småland Toppnyheter Tranås Vetlanda Vimmerby Ydre

CHOCKEXTRA: 35 procents rabatt på bussarna på Höglandet – gäller för alla

Nytt biljettsamarbete ska ge billigare resor mellan länen med buss och tåg.

Genom biljettsamverkan ”Sydtaxan 2.0” kan det bli billigare resor med buss och tåg över gränserna mellan fem län och förenkla färder från Höglandet i Jönköpings län till Höglandsdelar i Kronobergs och Kalmar län.

Östgötatrafiken ingår än så länge inte i Sydtaxan vilket innebär krångel för inomhögländska resor till och från t ex Ydre.

– Även om Sydtaxan 2.0 bara gäller i södra Sverige så arbetar vi från Jönköpings länstrafiks sida tillsammans med Västtrafik och Östgötatrafiken för att få till liknande lösningar för länsöverskridande resor, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör på Jönköpings Länstrafik, i ett pressmeddelande.

Sydtaxan 2.0 innebär att enkelbiljetter och periodbiljetter ska få större rabatter när resorna sker över länsgränser. När en resenär vill köpa biljett för buss eller tåg över en eller flera länsgränser (inklusive resor till Danmark) ska varje län ge ett gränsavdrag på 25 procent (enkelbiljett) eller 35 procent (periodbiljett) beräknat på det billigaste biljettalternativet.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook