Ekonomi Höglandet Jönköping Jönköpings län

CHOCKÖKNING: Därför är Nässjö bäst på Höglandet

De senaste åren har bostadspriserna i Jönköpings län stigit kraftigt, både vad gäller villor och bostadsrätter. Men hur mycket har priserna egentligen stigit och var har de ökat mest? Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av Mäklarstatistik gjort en kartläggning över var priserna på villor och bostadsrätter haft störst ökningar de senaste tio åren. Det är i Nässjö kommun som bostadsrättspriserna har stigit mest med otroliga 164procent. På villasidan är i stället Mullsjö den kommunen med högst prisökningstakt.

Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik analyserat var i Jönköping prisökningarna på bostäder varit som högst under de senaste tio åren. Av Jönköpings 13 kommuner hade 11 tillräckligt stort antal sålda villor och 3 tillräckligt med bostadsrätter för att kunna ingå i kartläggningen. De kommuner i länet som haft störst prisutveckling på bostadsrätter är Nässjö och Jönköping. Där har priserna stigit med hela 164 respektive 149 procent de senaste tio åren. Medan priserna på villor har ökat mest i Mullsjö och Nässjö med 93 procent respektive 78 procent.

Totalt har priserna på bostadsrätter ökat med 141 procent i länet och genomsnittspriset för en kvadratmeter ligger nu på 23 286 kronor jämfört med 9 670 kronor för tio år sedan. Villorna har haft en något lugnare prisökningstakt med 63 procent.

– För ungefär sju år sedan invigdes nya väg 31 som går mellan Nässjö och Jönköping. I dag tar det endast 25 minuter mellan städerna jämfört med 45 minuter tidigare. Kommunikationen har på så sätt blivit avsevärt bättre, vilket har lett till att du idag kan arbeta i Jönköping och bo i Nässjö . Detta i kombination med att Nässjö från början haft låga priser är grunden till den stora procentuella ökningen, säger Jan Windolf, fastighetsmäklare, i ett pressmeddelande

– I takt med att villapriserna har stigit i Jönköping har många bostadsköpare sökt sig utanför centralorten, exempelvis till Habo och Mullsjö, där man får mer bostad för pengarna. I kranskommunerna finns det även mer mark att bygga på än i Jönköping. Just nu byggs dessutom vägen till Mullsjö ut, dels för att öka trafiksäkerheten men också framkomligheten. Den nya vägen gör det mycket smidigare att bo i Mullsjö kommun och arbeta i Jönköping, vilket gjort det ännu mer intressant att flytta till Mullsjö, säger Jan Windolf.

Topp 3: Här har bostadsrättspriserna i Jönköping stigit mest de senaste 10 åren
1. Nässjö kommun+ 163,5 %
2. Jönköping kommun+ 148,9 %
3. Värnamo kommun+ 74,9 %

Topp 3: Här har villapriserna i Jönköping stigit mest de senaste 10 åren
1. Mullsjö kommun + 92,9 %
2. Nässjö kommun+ 78,0 %
3. Habo kommun+ 77,1 %

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook