Ekonomi Hultsfred Toppnyheter Vetlanda

Chockökningen i Vetlanda – många kan ha blivit miljonärer

Vetlanda kommun är en av platserna där priserna på villor steg mest i hela Sverige ifjol. Ökningen låg på 20 procent. Många Vetlandabor kan ha blivit miljonärer vid försäljningar ifjol och många sitter på höga värden i sina bostäder.

Efter rekordåret 2015 fortsatte priserna även i fjol att stiga över hela landet. Anledningarna till prisökningarna är många men främst de låga räntorna, en generell bostadsbrist och inlåsningseffekter på bomarknaden, enligt Svensk fastighetsförmedlings analys.

Prisökningstakten på villor var 9 procent i landet.
Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik analyserat hur priserna på bostadsmarknaden förändrats under det gångna året. Alla Sveriges län visar prisökningar på både bostadsrätter och villor och i flera län har priserna stigit med mer än en tredjedel.

– De senaste åren har bostadsmarknaden tagit rejäl fart och prisökningstrenden fortsatte under fjolåret. Vi ser tydligt att priserna stiger mest i kranskommuner till storstäderna och i mindre städer. Allt tyder på att utvecklingen på bomarknaden kommer fortsätta under 2017. Fler ser värdet i att bosätta sig utanför städerna och det får villapriserna att stiga. Det beror på att det finns en obalans mellan tillgång och efterfrågan, i kombination med det låga ränteläget. Lägg därtill att det finns få incitament, för människor som vill byta boende men inte behöver, att faktiskt flytta. Det skapar inlåsningseffekter och minskar rörligheten på marknaden, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Här steg bostadspriserna snabbast under 2016, villor:
1. Finspång 26 %
2. Sjöbo 24 %
3. Ale 24 %
4. Köping 22 %
5. Hultsfred 21 %
6. Mark 21 %
7. Kalix 20 %
8. Vetlanda 20 %
9. Nybro 20 %
10. Gotland 20 %

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook