Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda

CHOCKSIFFRAN för Höglandet: Arbetslösheten är 22,9 procent

Låg, mycket låg arbetslöshet men det gäller bara för inrikes födda. För utrikes födda i Jönköpings län är arbetslösheten skyhög.

Bland utrikes födda var arbetslösheten 22,9 procent, enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik gällande september månad, men även i denna grupp har arbetslösheten minskat på ett års sikt med 0,6 procentenheter.

Också i gruppen unga 18-24 år minskade arbetslösheten till 8,5 procent under månaden, jämfört med 9,4 procent samma tid förra året. Trots att utvecklingen överlag är positiv finns det en oroande trend: antalet arbetslösa som är korttidsutbildade ökar. Under september var 4 460 personer som saknar minst gymnasieutbildning arbetslösa, drygt 100 fler än samma tid i fjol.

– Det är omkring fyra gånger så högt som för dem med gymnasieutbildning eller högre utbildning. Eftersom utbildning är en sådan vattendelare är vägledning till arbete genom utbildning en viktig strategi för att fler ska få en stadigvarande position på arbetsmarknaden, säger Johanna Buchalle, chef för Arbetsförmedlingen i Värnamo, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook