Ekonomi Höglandet

CHOCKUPPGIFTER: Kända företag tjänar för mycket pengar – du betalar för mycket

Många fjärrvärmebolag har orimligt hög lönsamhet. Det visar en ny rapport från Fastighetsägarna, som granskat alla fjärrvärmebolags avkastning på totalt kapital under perioden 2013 till 2017.

I rapporten ”Het marknad” granskar Fastighetsägarna fjärrvärmebolagens lönsamhet. Många av dem har avkastningsnivåer som skulle ha fått konkurrensutsatta företag att jubla. Exempelvis har 16 bolag en genomsnittlig avkastning högre än 10 procent.

– Företag på en monopolmarknad bör inte ha en så hög avkastning över en längre period. I praktiken innebär det att många fjärrvärmekunder betalar en orimligt hög taxa, säger David Björnberg på Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

I rapporten redovisas den genomsnittliga avkastningsnivån för samtliga fjärrvärmebolag som lämnat in sin årsrapport till Energimarknadsinspektionen. Hofors Energi genomsnittliga avkastning under perioden är 22,9 procent, vilket är högst i landet. Även Gotlands Energi och Norrenergi (som distribuerar värme i Solna och Sundbyberg) har avkastningsnivåer över 15 procent. Bland bolag i storstadskommunerna har Göteborgs Energi (10 procent) högst avkastning.

-Dagens modell hindrar inte en stor andel bolag från att ha en orimligt hög avkastning. I slutändan måste branschen ta ett eget ansvar. Fjärrvärme är en smidig och miljövänlig uppvärmningsmetod, så att den är konkurrenskraftig ligger i allas intresse, säger David Björnberg.

Fastighetsägarna är branschorganisationen med 15 000 medlemmar som äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Det handlar om såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook