Nyheter Vetlanda

Christian ska rädda Alliansen och moderaterna i Vetlanda

14-årige moderate ungdomspolitikern Christian Janér har tagit på sig det stora och ansvarsfulla uppdraget att få ihop de borgerliga partierna till en allians i Vetlanda kommun. Dagens koalitionsstyre är pinsamt för moderaterna, menar han.

Det är dags att allianspartierna går ihop också i Vetlanda, anser Christian Janér och flera med honom.
På gång i höst är bildandet av ett ungdomsförbund i Vetlanda kommun: Ung Allians med representanter för muf, kdu, luf och cuf, som ska visa vad de tycker moderpartierna ska göra, ett slags symbolhandling.
”Vi vill också lägga fram en egen politik”, säger Christian Janér. Första målet för Ung Allians är en mycket bättre skolpolitik än i dagens Vetlanda, förklarar Christian Janér.
Samtidigt har Christian Janér tagit på sig att få ihop allianspartierna till kommunvalet 2014.
”Ett samarbete är det som behövs. Vi kan sätta socialdemokraterna i opposition. Vi kan få egen majoritet”.
Dagens koalition mellan moderaterna, socialdemokraterna och centern funkar inte, menar han.
”Det är lite pinsamt. Vi har inte fått igenom ett enda förslag. Socialdemokraterna har fått igenom nästan allt”, säger Christian Janér om sitt parti.
Christian Janér tycker att han än så länge kommit en bit på vägen i sitt svåra uppdrag.
Partierna är medvetna om Christian Janérs arbete som fått vice kommunalråd Klas Håkanssons (m) godkännande.
”Jag vill inte hemlighålla något. Jag vill ge klara besked”, säger Christian Janér.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

13 Comments

 1. Jag gillar uppstickare som dig Christian Janér.
  Nu görs det bekant att en fjortonåring gör genomtänkta strategiska manövrer – bäva månde din gruppledare Klas Håkansson (M) som syns vara i avsaknad av strategiskt tänk.

  Vi är många som hoppas på er ungdomar i M, C, KD och FP, men glöm inte vikten av att förankra, datera upp planer hos topparna, så många som möjligt behöver vara med när ni nu startar jobb med program och beskrivning av era visioner inför valröreslen fram till 2014.
  Är alliansen död i Vetlanda? Det är fler än ni ungdomar som har reagerat, jag har gjort det.
  Heja ungdomar och gå på – flera vill vi se komma och gå på tå

 2. Alliansgruppledare Christian Janér – VF bör inte uteslutas från er gemenskap.
  De kan vara lika viktiga för Klas Håkansson efter valet som Tommy Bohmn blev efter segslitna förhandlingar 2010. Vi ska lära av vår historia i närtid.
  Missa inte att ta in VF i era planer de är en maktfaktor i Vetlanda.
  VF har oppositionsledarrollen där KD och FP ingår som maktfaktor ställd mot majoriteten.
  Vad gott att något händer på politiska fronten.

 3. Låter som en tuff utmaning. Vad konkret skulle M ha fått igenom i allianskonstellationen som nu inte var möjligt? Kommunpolitik handlar mycket om personkemin och viljan att föra kommunen aktivt vidare i utveckling. Vilka tror du skulle samarbeta bäst och våga ta progresiva beslut lättast?
  Besked före valet är a och o för trovärdighet hos allmänheten. Vilka krav skulle M inte vika från för att inte svika sina ideal?
  Frågor som gärna Vetlanda skulle vilja ha svar på. Lycka till Christian. Hoppas du hitta en allians som vågar förbättra ;)

 4. Man börjar nästan ana en smula desperation bland högern i Vetlanda:-).
  Inte för att en fjortonåring inte kan ha goda idéer, men man blir en smula förundrad. Men, det är mycket bra att ungdomar aktiverar sig politiskt!

 5. Jag måste vara svara kommentar 5!

  Det är det som skiljer Alliansen i mot de rödgröna, alliansen vågar att ta in nya krafter och nya idéer och nya personer borde till riksplan och kommunalplan.

  Har snart varit aktiv i kommunpolitik samt MUF i fyra år så följ gärna min resa på fb!

  Jag tror att Socialdemokraterna har mycket mycket att lära ifrån Alliansen!

 6. Inget fel på unge herr Janér, säkert en blivande stjärnpolitiker men det här är ju ännu ett fall där de ”vuxna” politikerna i Vetlanda blir gjorda till åtlöjen. Man har ju skrattat åt er i åratal. Politiska striderna, koketterierna, bunkern på Storgatan med mera. Men det är klart nån måste vi ju ha att skratta åt: clowner, gycklare, politiker i Vetlanda, en man som halkar på bananskal.

  1. Arne Onarsson du har inte halkat på bananskal – men ledande politiker har gjort det.
   Budgetdebatten senast och allt tramsigt prat om kulturhus gör att jag skrattar och funderar över hur vuxna är de här tre i sina tänk – kommunalråden Tommy Bohman (S) Klas Håkansson (M) och Gunilla Hjelm (C) – otydlighet och spel i kulisser är nytt i Vetlanda.
   När vi nur går in i valrörelsedabatter ska vi hjälpa ungdomarna att ta ut partitopparna på banan – ut i offentligheten, vi ska kräva att få veta vad det kan bli av våra röster, höger eller vänster i den grötiga röra som nu råder.

 7. Ja, kanske det Christian. Men SSU har ju några slipade ungdomar de också. Sen kanske M kan lära sig nåt av S när S har vunnit den största segern i mannaminne 2014.

  1. Jag vet att det kan vara svårt att hålla kol på årtalen men valet har inte varit än!

 8. Lika seriöst som om en apa skulle komma ut ur jungeln o fråga efter en gin o tonick

  1. Jag är en apa som nu kommer ut från skogen och frågar aktiva politiker efter mer av väsentliga debattfrågor, kan jag då betraktas som seriös?

   Hur kan det vara möjligt att en så lågprioriterad fråga som laglig grafittikonst kan överleva flera dagar när vi borde engagera oss för debatt om ekonomistyrning kring betydligt mer av viktiga och väsentligare frågor.
   Finns det någon inom de digitala systemen som kan ge ett svar? Vad tycks ute i skogen?

   Maximus nu funderar jag över ditt bildspråk, ”du tar poäng”, – för jag känner mig som en doldisapa som lägger min näsa i blöt. Jag vill inte ens visa vem jag är.
   Bättre med många inlägg än inte några alls. Man kan ju inte gnälla på andra när man inte är bättre själv. Kör hårt sommaren är kort.

 9. Nä, valet har inte varit ännu. Vilket man kan lista ut att jag är medveten om i fall man läser min text. Meningsuppbyggnaden är i futurum, dvs framtiden. En smula mer skolarbete framför politiken kanske vore nyttigt? Men nu ska vi inte göra det här till en smutskastningstråd, kämpa på bara. Alla frågor som aktualiseras är ju för det mesta viktiga samhällsfrågor.

 10. Vetlanda och Politiker var länge sedan de lämnade arenan. Både vad gäller politik och framtid. Verkar vara en stad som står och stått kvar och trampat på samma ställe sedan Nils Rigmark Kommunalråd lämnade politiken.
  Finns det några politiker kvar över huvud taget?
  Verkar vara mer likt en rävlya.

Kommentarer avstängda