Nyheter

Cirkusen kring Hästmannens hästar rullar vidare

”Hästmannen” Stig-Anders Svenssons tre hästar är i fokus på nytt. De har under vintern funnits hos Lars Sätervik utanför Tranås. Häromdagen slog länsstyrelsens djurskyddsinspektörer till – man hade fått ett anonymt larm om vanvårdade hästar.

”Jag misstänkte att det kunde röra sig om Stig-Anders Svenssons hästar, så jag bestämde mig för att följa med den inspektör som har det här ärendet”, säger Ingela Björklund, som låg bakom förbudet för ”hästmannen” att ha hovdjur.

När djurskyddsinspektörerna kom till gården, där hästarna finns, konstaterade man att en en av dem hade en brusten varböld ovanför ena framhoven. Alla tre hästarna hade hovar som behövde verkas.

Lars Sätervik vill i nuläget inte uttala sig om hästarna och deras hälsa och hänvisar till den veterinär han använder för sina djur.

Veterinären har i bl a televisionen förklarat att bölden och hovskadan var gamla åkommor.

Lars Sätervik har också förklarat att de tre hästarna ska flyttas från den taggtrådsstängslade hage, d’r de nu gick.

Eftersom Stig-Anders Svensson inte får äga sina hästar ska nu djurskyddsinspektörerna också utreda hur det står till med ägarförhållandet: ägs hästarna av Lars Sätervik, ägs de av någon annan och har fått en fristad hos Sätervik eller – det Gud förbjude! – ägs de av hästmannen och är på kollo hos Sätervik?

Som sagt, detta måste utredas.

Därtill skall fogas att Emelie Jakobsson, som författat rapporten om bristerna, beslutat anmäla Sätervik för brister i djurhållningen.

Om någon vecka får han ett nytt besök.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook