Ekonomi Höglandet Jönköping Jönköpings län

CORONAEXTRA: DE KOMMER INTE ATT ÖVERLEVA – Tusentals Högländare ser bara mörkret

Intresse- och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet visar på dramatiska fall överallt. Stor risk att många företag inte kommer att överleva och det kan vara som värst i Jönköpings län.

62 procent av företagen uppger minskad produktion och försäljning jämfört med för sex månader sedan. 44 procent räknar med minskad produktion och försäljning under de kommande sex månaderna. Antalet anställda har minskat i 37 procent av företagen jämfört med för sex månader sedan. En lika stor andel tror att antalet anställda kommer att ha minskat ytterligare om sex månader.

Jönköpings län tills m Sthlms län är de värst drabbade områdena i Sverige av coronakrisens ekonomiska följder.

– Vi ser dramatiska effekter här och nu – och lika dramatiskt fallande förväntningar hos företagen. Inget enskilt kvartal under finanskrisen uppvisade en så negativ utveckling, säger Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Läget är lika illa vad gäller investeringar. 47 procent av företagen har minskat investeringarna jämfört med för sex månader sedan. 45 procent räknar med fallande investeringar de närmaste sex månaderna.

– Företag som upplever en extrem nedgång i efterfrågan kämpar för att överleva. De har helt enkelt inga möjligheter att investera för framtiden, säger Bettina Kashefi.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook