Ekonomi Höglandet Toppnyheter

CORONAEXTRA: MÅNGMILJONSATSNING – 26 FORSKARE SKA LÖSA GÅTAN

26 forskningsprojekt ska ta reda på svaren om wuhanhosta kopplat till hjärt-, kärl- och lungsjukdom.

Hjärt-kärlsjukdom och vissa lungsjukdomar ger förhöjd risk för allvarliga komplikationer för dem som drabbas av sjukdomen wuhanhosta . Därför delar Hjärt-Lungfonden nu ut akutanslag till 26 forskningsprojekt om wuhanhosta kopplat till hjärt- och lungsjukdom. Samtliga projekt ska genomföras under det här året.

”Det är angeläget att snabbt öka insatserna för forskning på wuhanhosta med koppling till de miljontals människor vars sjukdomar vi redan stödjer forskning om. Vi hoppas bidra till forskningsresultat som kan rädda fler liv – medan smittspridningen fortfarande pågår, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

5 209 personer i Sverigehar avlidit till följd av wuhanhosta och 62 324 sjukdomsfall bekräftats. Av dem som sjukhusvårdas för wuhanhosta har en hög andel underliggande sjukdomar i hjärta-, kärl, lungor eller diabetes. Frågorna om varför dessa grupper är extra utsatta är många och forskningen behöver fokusera på att hitta svaren vid denna och inför framtida pandemier.

”Med en bakomliggande hjärt-lungsjukdom kan symptomen av wuhanhosta bli mycket allvarliga, och risken att dö av viruset ökar. Nu ger vi forskningen bättre möjligheter att hitta svaren mitt under rådande pandemi”, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Totalt fick 26 projekt dela på drygt 9 miljoner kronor.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook