Ledare

Dagen då lammen tystnade

Måndagen var dagen då lammen i Görans regering tystnade. Vad var det som hände, frågar de sig litet snopna. Vad gjorde vi för fel? Hur kunde väljarna tro på borgarna och rösta så fel för svensk demokrati?

Frågorna är många och syndabockar börjar plockas fram litet här och där ur gömmorna. Vem ska nu bli vår ledare och föra oss ut ur öknen, frågar de sig räddhågat.

Nu bräker fårskocken lite vilset där i björkdungen i väntan på den stora stygga vargen, den som Göran så ofta har varnat för. Själv smet han ut bakvägen och lämnade dem att själva reda ut, stå till svars och klara upp.  

Det överlägsna perssonska smilet, det som vi så ofta mötts av i tv-rutan de senaste veckorna, sågs halka på sned efter det att valresultatet blev känt.

Lars Ohlys feministiska gloria föll, när han, den alltid godmodigt leende feministiske vänsterpartisten, gav fingret åt Expressens krönikör Marie Söderqvist Tralau i eftervalsdebattens morgonsoffa i TV4.

Han gillade inte, sa han, när hon kommenterade vänstern glädjeyttringar med att han var en typisk kommunist som gjort sig av med alla oliktänkande, att dom nu var små, men glada.

”Typiska härskarfasoner”, menade hon, efter att ha fått fingret och föreslog att Ohly borde gå i skola hos Gudrun Schyman.

Så här kan det se ut litet var stans i efterdyningarna av valnatten. Å ena sidan sura miner, å andra en euforisk glädjeyra.

Fredrik Reinfeldt har tagit på sig sidenslipsen, skakat hand med talmannen och fått uppdraget att formera en regering  för de kommande fyra åren, i – som man får hoppas – gott samarbete med de tre övriga partierna inom alliansen. Så som det har sagts.

Ute i landsting och kommuner rustar man till samarbete, åt höger eller vänster, med en liten gul maskros i mitten om det kniper. I Landskrona grubblar man över hur man ska kunna gå förbi väljarnas val av svensk demokrati, som gick så starkt framåt.

De som tror sig bli statsråd och ministrar ser över garderoben, packar väskorna och vänder  näsorna i riktning mor Rosenbad.

Ännu en tid är ovissheten stor om Margot Wallstöm lämnar EU-parlamentet och tar över rodret efter Göran, vilka som får vilka ministerposter, och om alliansen kan enas och styra vårt land i den nya ”lighta” regeringen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook