Debatt Nässjö Opinion

Dags att ta itu med rasismen

De senaste dagarna har orten Forserum satts på kartan. Anledningen är inte speciellt smickrande: den somaliska föreningen i staden har tvingats uppmana sina medlemmar att flytta därifrån. Efter att länge ha stått ut med utsattheten var det inte längre hållbart.
[adrotate banner=”7″]
95 personer med bakgrund i Somalia har flyttat från Forserum det senaste året. Stadens somaliska befolkning har mer än halverats. De har misshandlats, utsatts för trakasserier, skadegörelse och tillmälen. De har inte vågat gå ensamma i centrum, och barnen har de senaste dagarna inte kunnat gå till skolan på grund av att de riskerar att bli utsatta för hemskheter. Det här har fått pågå alldeles för länge.
Nässjö kommun har alltså låtit det gå så långt att Forserums invånare med somalisk bakgrund tvingas ge upp mot de rasistiska ungdomar vars illdåd det nu rapporteras om. Man kan inte konstatera annat än att Nässjö kommun har misslyckats.
Sverige är ett av världens öppnaste länder. Vi har gjort en stor sak av att ta emot folk med öppna armar. Oavsett om du flyr från något, flyr till något, flyttar för kärleken, arbetet eller blotta viljan så får många påbörja ett nytt liv här – även om jag och CUF vill ha den ännu öppnare och låta ännu fler komma hit, arbeta och göra rätt för sig. Den svenska befolkningen håller där i allmänhet med oss. Den absoluta majoriteten är för en öppen migrationspolitik. En majoritet vill ta emot fler människor från olika kulturer som berikar Sverige, bidrar med skatt till vår välfärd och kompetens till sina jobb.
Men en minoritet, en väldigt liten sådan, men en högljudd, håller inte med. 2010 röstades Sverigedemokraterna in i vår riksdag. Vi fick ett rasistiskt parti som värnar om något slags svenskhet som aldrig har funnits i den styrande församlingen. Man hör små men högljudda grupper som använder ett språkbruk som gör en förskräckt. Och man häpnar över att händelser såsom de nu i Forserum trots allt händer.
CUF i Jönköpings län fördömer kraftigt våldet mot somalierna i Forserum. De vill inget annat än att arbeta, leva sina liv och fostra sina barn i Sverige. De vill arbeta och göra rätt för sig. Det ska ingenting kunna hindra dem från att göra. Det är nu dags för kommunen att ta tag i problemen med hårdhandskarna, polisen att gripa de skyldiga och civilsamhället att fortsätta visa det fantastiska stöd man har visat.
De som genomför sådana här dåd vill stänga Sveriges gränser och upprätta en nationalstat som tagen från medeltiden. Vårt svar då måste vara att utvecklas, göra våra gränser öppnare och ta steget in i framtiden. Deras mål är att sätta grupper mot varandra och utmåla svenskar som har medborgarskap här, som bor här och som jobbar här men som har bakgrund i ett annat land till syndabockar. Vårt svar då måste vara att visa att vi alla är människor, att vi alla bygger landet Sverige och att gränserna skall bli öppnare och inte mer stängda. Att vi tar steget in i framtiden när de små men högljudda rasisterna bara vill tillbaka till stenåldern.
Eric Luth, distriktsordförande CUF Jönköping 
[adrotate banner=”6″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

8 Comments

 1. Dags att ta itu med den katastrofalt misslyckade flyktingpolitiken. För såväl Svenska folket som flyktingarna. Men vi kallar alla som har en åsikt angående detta för rasister. Det blir smidigast så. Debatten övergår då att handla om problemet med rasister istället för om flyktingproblematiken. Det har inte med hudfärg eller påbrå att göra över huvud taget. Det är systemet och politiken det är fel på! Vi tänker inte på människors bästa i Sverige för någon part i och med massinvandring. Jag undrar om vi hjälper eller stjälper genom att välkomna med följer som utanförskap? Jag själv kom hit som flykting under nittiotalet. Jag vet vad det handlar om. Jag har svart hår, då är de ok att tycka kanske…

 2. Du har så fel man kan ha gällande att allmänheten håller med dig. Låt Sverige rösta anonymt omdet hela så vi ett svar en gång för alla. Visst ja de har vi redan testat en gång i Sjöbo med nära 70% motstånd till att ta emot flyktingar. Denna omröstning ogillades av staten eftersom inte kan väl folket få vara med och bestämma i en demokrati.
  Detta va en kommun knappt med nån invandring alls. Tänk då en omröstning i en kommun som har över 10% invandrare nu 24 år senare. Läget ser inte bra ut för dig isådannafall.

 3. Har aldrig läst en sån verklighetsfrämmande och naiv artikel,där beskylningar haglar åt alla håll.Men vad kan man begära av en centerpartist som vill öppna gränserna ännu mer och som har en partiledare som vill ta emot ytterligare 30 miljoner invandrare,specielt nu när kommunerna skriker om problem med den extrema mängden som kommer idag som vi inte klara ta hand om.

 4. Har nog aldrig läst något så floskelfyllt, verklighetsfrämmande och rent ut sagt korkat. Skribenten framstår närmast som hjärntvättad. Centerns undergång som parti har aldrig varit tydligare.

 5. Jag välkommnar den moderna Urbaniseringsfrämjande Centerns fall. Ni är inte längre ett landsbygdens parti, och saknar således relevans i svensk politik. Festa ni upp resten av partikassan, Njut av er undergång.

 6. Som många andra här har svarat så är det här en av de mest verklighetsfrämmande artiklar hittills när det gäller forserumsspektaklet.
  Du säger att 90 personer flytt forserum. De var d 90 stycken från början.
  De vill inget annat än att arbeta. Hur många av dem är det som har jobb idag?

  Det skulle vara mycket lättare att ta dina åsikter på allvar om du skrev något om de fundamentala problemen som finns i samhället idag t ex

  Det ökande antalet våldtäkter där sverige är det våldtäktstätaste landet i världen näst efter Lesotho.
  Skolor som brinner ner främst i invandrartäta områden till en kostnad av 0.5 miljard om året.
  Muslimska skolor med huvudämnena islam och arabiska allt för att minimera integreringen i samhället och tvinga flickorna att inte ta del av vår jämställdhet.

Kommentarer avstängda