Höglandet

Dags för valborgsfest – föräldrarna är oroliga

Många föräldrar runt om i Sverige är oroliga inför Valborg. Drygt var tredje förälder (35 procent) uppger att de är oroliga att deras tonårsbarn ska dricka alkohol i samband med Valborg.

I Kalmar län var motsvarande siffra 44 procent (högst) och i Norrbottens län var siffran 23 procent (lägst). Knappt åtta av tio (79 procent) svarar även att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol, men bara nio procent tror att det är vanligt att deras egna tonårsbarn dricker alkohol. Det visar en undersökning bland 2 927 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år som systembolagsägda alkoholupplysningsföretaget IQ låtit undersökningsföretaget Norstat göra.

– Under Valborg så kommer många unga att dricka alkohol för första gången. Det är viktigt att som förälder vara beredd på det. Att prata med sitt barn om alkohol är alltid viktigt och inför Valborg kan ett sådant samtal ha stor betydelse både för föräldrar men inte minst för deras barn, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

Undersökningen, som genomfördes i samtliga 21 län i Sverige visar även på regionala skillnader. Exempelvis uppger 92 procent (högst) av de tillfrågade tonårsföräldrarna i Uppsala län att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med Valborg, motsvarande siffra bland föräldrarna i Kronoberg var 66 procent (lägst).

– Att som förälder utgå från sin egen tonårstid i samtal om alkohol med sin tonåring blir inte alltid rätt. Tiderna förändras och hur ungdomar dricker alkohol har också förändrats rejält. Idag är exempelvis sociala medier ett forum för unga att få tag på alkohol, något som är bra för föräldrar att ha koll på, säger Juan-Pablo Roa.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook