Danske läkaren sjukare och sjukare – döms till vård | Höglandsnytt
Eksjö Nyheter

Danske läkaren sjukare och sjukare – döms till vård

Den danske läkaren som sedan 2007 förföljt en sjuksköterska på Höglandssjukhuset kommer inte att bli frisk från sin galenskap. I alla fall inte snart. Därför döms han av Eksjö tingsrätt till rättspsykiatrisk vård.

Läkarens psykiska störning har blivit värre och enligt tingsrättens dom finns det inga tecken som talar för att läkaren inom närmsta framtiden blir fri från sina vanföreställningar.
Tingsrätten menar också att risken är stor läkaren fortsätter förfölja sjuksköterskan. Läkaren blir därför också kvar i häkte tills domen vinner laga kraft. Han har suttit i häkte sedan november ifjol.

Hans tillstånd kommer på psyket att utvärderas en gång i halvåret.

Psykiskt störd
Sedan 2007 har den danske urologen arbetat i Sverige, bland annat på Höglandssjukhuset i Eksjö. Där blev han minst sagt galet kär i en svensk 30 år yngre sjuksköterska.
Hon sade tvärt nej till all uppvaktning. I slutändan dömdes läkaren till besöksförbud hösten 2009. Ett förbud han sedan dess brutit emot och dömts till fängelse för i ett par omgångar.
Inför senaste omgången tingsrättsförhandlingar fastställdes dock att urologen är psykiskt störd.
Den 60-årige danske urologen lever till synes i en parallell verklighet där han och sjuksköterskan har ett gott samarbete och ska gifta sig med varandra.

Statsministern
Han har rest till Stockholm för att få tala med statsministern om att besöksförbudet ska hävas. Han hävdar också att han tillsammans med sjuksköterskan har skrivit brev till stats- och justitieministern för att få besöksförbudet hävt.
Urologen menar att all rättslig inblandning är ett sätt för att hindra honom och sjuksköterskan att leva ett liv tillsammans.
Naturligtvis älskar sjuksköterskan honom och tillsammans ska de flytta till Århus på Jylland där sjuksköterskan ska få en professorstjänst.
Enligt urologen själv är han fullt frisk.

Rädd att gå ut
Den danske läkaren har skickat ett stort antal e-brev och sms till sjuksköterskan. Hon har läst dem alla och tagit illa vid sig även om meddelandena inte ska ha varit hotfulla. Hon är rädd när hon går utomhus. Läkaren försäkrar dock att han inte vill göra henne illa.
Dock har läkaren talat om sjuksköterskans barn i sina meddelanden. Han vill uppfostra dem tillsammans med sjuksköterskan.

I tillägg till psykvård ska urologen också betala skadestånd på 20 000 kronor till sjuksköterskan, något som läkaren gärna går med på

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook