Därför fick den gruppvåldtäktsåtalade skadestånd

”Det är tråkigt att så många upprörs på grund av sin egen okunnighet”, skriver signaturen Ludwig i ett inlägg som försöker reda ut den juridiska bakgrunden till varför den man som friats för gruppvåldtäkten i Mariannelund sedan fått skadestånd.

[adrotate banner=”27″]

Det är tråkigt att så många upprörs på grund av sin egen okunnighet. Att man på grund av detta beslut ifrågasätter t.ex. regeringen, mångkulturen etc. är minst sagt missriktat (även om man givetvis kan ifrågasätta detta på andra grunder). Jag ska försöka förklara hur det ligger till rent juridiskt.

1) Vilka brott är i fråga?

Straffsatserna i brottsbalken ska vara inbördes proportionerliga. Det innebär att de ska framstå som rimliga gentemot varandra. Om snatteri ger böter kan en vanlig stöld inte ge tio års fängelse, precis som en våldtäkt inte kan ge femton års fängelse när detta är normalstraff för mord. Maxstraffen i lagen är just maxstraff, för de grövsta gärningarna. Även om snatteri i teorin kan ge fängelse i ett halvår, ger brottet i regel bötesstraff.

Den asylsökande mannen misstänktes för delaktighet i våldtäkt. Med våldtäkt avses att man tvingar en person till samlag eller tvingar vederbörande att tåla eller företa en gärning som är jämförlig med samlag. Straffet är fängelse i lägst två och högst sex år. Grov våldtäkt ger minst fyra och max tio år.

Sexuellt ofredande är däremot ett betydligt ”ringare” brott enligt lagen. Sexuellt ofredande kan begås genom att man blottar sig eller ”annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet”. Brottet ger böter eller fängelse i högst två år.

2) Vad gäller för häktning?

Enligt 24 kap. rättegångsbalken får en person som på sannolika skäl är misstänkt för ett brott häktas om han kan misstänkas undandra sig lagföring, försvåra utredningen eller fortsätta begå brott. Man ska dock beakta brottets beskaffenhet m.m. Om det inte finns föreskrivet något lägre straff än två års fängelse, ska man i regel häkta den misstänkte. Bara om det är uppenbart att skäl till häktning saknas, ska domstolen låta bli.

Man häktas misstänkt för ett visst brott och inte som misstänkt i största allmänhet. I det aktuella fallet häktades mannen misstänkt för våldtäkt.

3) Varför får mannen skadestånd?

Enligt 2 § lagen (1998:714) om ersättning vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder, har den som varit häktad på grund av misstanke om brott rätt till ersättning om det meddelas en helt frikännande dom, eller om det meddelas frikännande dom beträffande viss del av brottsligheten ”och det är uppenbart att frihetsinskränkningen inte skulle ha beslutats endast för den övriga brottsligheten”.

Mannen hade häktats misstänkt för våldtäkt. Mannen blev frikänd från åtalet om våldtäkt. Enligt lagen hade han därmed rätt till ersättning.

Sexuellt ofredande anses som ett mindre allvarligt brott, som i regel inte kräver att man häktar någon. Häktning är en enorm inskränkning av en persons frihet och kostsam för staten. Det finns fall där någon häktats misstänkt för sexuellt ofredande, men då ska det röra sig om många brott eller finnas risk att personen t.ex. flyr landet. Den risken var knappast uppenbar i detta fall, när det rörde sig om en asylsökande på en flyktingförläggning.

Även om den asylsökande mannen hade fällts för sexuellt ofredande – ett brott han alltså inte åtalades för – hade detta brott inte föranlett hans häktning. Han hade sannolikt inte häktats för brottet, och därmed hade han ändå häktats felaktigt även om han fällts för brottet. Han hade därmed ändå haft rätt till ersättning.

4) Varför åtalas inte mannen för det sexuella ofredandet?

Detta är en förhållandevis komplicerad juridisk fråga. Man kan säga att en frikänd person ”frikänns från mer” än han åtalats för.

Man kan (i regel) inte dömas för en gärning två gånger. Man kan inte heller (i regel) fällas för en gärning man tidigare frikänts ifrån. En avgjord sak är redan avgjord och ska inte prövas på nytt. Kruxet ligger i definitionen av ”gärning”. För att en åklagare inte ska kunna åtala en person flera gånger för snarlika gärningar, definierar man ordet ”gärning” brett. T.ex. kan den som frikänts från misshandel begången genom en spark, inte fällas för mord begången genom samma spark, om offret sedermera avlider. Den som friats från stöld lär inte kunna dömas för häleri av samma egendom, etc. etc..

I ett fall dömde en domstol en person till böter för ett ordningsbrott, rättegångsförseelse – att han ”uttalat sig otillbörligt” – för att han hotat sitt motpart i en rättegång. Han kunde därför inte senare åtalas för olaga hot mot motparten.

I det aktuella fallet kan man anta att åklagaren menade att det var en del av medverkan i våldtäkten, att den asylsökande mannen ”hade sin snopp vid” offrets ansikte. Denna del var han dock inte självständigt åtalad för. Åklagaren borde ha byggt upp sitt åtal så att han i andra hand yrkade ansvar för sexuellt ofredande, men det hade han inte gjort. Därmed är saken helt avgjord, och i och med att det rör sig om samma ”gärning”, kan den frikände inte åtalas för händelsen på nytt.

”Ludwig”


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

8 svar till ”Därför fick den gruppvåldtäktsåtalade skadestånd”

  1. Profilbild för Företagaren
    Företagaren

    Tack för denna viktiga information, ”Ludwig”. Skönt att det inte är ”folkdomstolen” som dömmer i Sverige för det skulle vara hemskt.

    1. Profilbild för Företagaren
      Företagaren

      Hm… dömer…

  2. Profilbild för Sävsjöbo
    Sävsjöbo

    Helt rätt Gunnar

  3. Profilbild för //R
    //R

    Ni kan rabbla hur många paragrafer ni vill som rättfärdigar att äcklet här ska få skadestånd, dock ändrar inte det faktumet att han stod med medans hans kompisgäng brutalt våldtog en svensk kvinna.
    Även om han inte gjort något juridiskt fel (?!) så kan jag inte, hur jag än vrider och vänder på det, finna det logiskt att han ska få skadestånd.
    Sverige har blivit ett jävla paragrafland, när ska vi börja tänka lite själva?
    Snart är vi som USA, där man stämmer coffie shops, pga att det inte stod att kaffet var varmt.

    ”Ja men vadå, det finns ingen lag som säger att jag inte får dra i snoppen när mina kompisar våldtar”

  4. Profilbild för Andreas
    Andreas

    Jag tror att många upprörs av att inte den svenska juridiken klarar av att hantera dom ”nya” våldsamma företeelser i dagens Sverige som man kan tro är från det 30 åriga kriget som i detta fallet i Mariannelund.Vill svensken anpassa juridiken till rådande omständigheter så måste en ny politik till på detta området.

  5. Profilbild för höglandet
    höglandet

    Jag är hellre okunnig än lägger ner ett sådant arbete som ”Ludwig” gjort för att försvara en brottsling som inte har här att göra.

  6. Profilbild för Åke T Grönqvist
    Åke T Grönqvist

    Det var en fin framställan av ” Ludvig ” som kanske bringar lite klarhet i vissa frågor men likväl har det här brustit när det gäller 23 kap. 6 § brottsbalken om underlåtelse att anmäla allvarliga brott som exempelvis våldtäkt som är å färde och ännu inte är avslutad. Den som tillfogar en annan person smärta eller försätter henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd ska enligt brottsbalken dömas. Att stå och onanera över ansiktet på en person samtidigt som individen våldtas är inte straffbart ? Säger inte lagen något om att den som genom våld eller genom hot tvingar en person till att företa eller tåla en annan sexuell handling annat än samlag är med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med våldtäkt.
    Svenskt rättsväsende håller helt på att urarta, har vi en lag med brottsbalk så följer vi den oavsett nationalitet på den tilltalade

  7. Profilbild för Anneli
    Anneli

    Ludwig som är så kunnig… Förklara för mig hur man gör en ändring i grundlagen? Det ska inte vara tillåtet att se ett pågående brott och inte ens ringa polisen eller slå larm på annat sätt. Så, hur får man igenom en ändring i grundlagen?