Ekonomi Eksjö

Därför kostar ett hus en halv miljon kr för mycket – Eksjöföretagare till angrepp på ministern


De har fått nog. I samband med bostadsministern Peter Erikssons (mp) besök i Eksjö under måndagen vill ledningen för småhustillverkaren Eksjöhus led diskutera förutsättningarna för bostadsmarknaden.

– Under allt för många år har vi sett olika förändringar införas, som varit allt för kostnadsdrivande. Kostnader som uteslutande ska betalas av våra kunder. Effekterna av höjda bygglovsavgifter samt diverse regelförändringar under de senaste tio åren har bidragit till kostnadsökningar på ca 500 000 kr för ett normalt enfamiljshus, vilket gör att lånesituationen kraftigt har ökat för alla familjer som köper en ny egen bostad. Frågan man ställer sig är hur mycket våra kunder klarar, säger Anders Lindholm, koncernchef för Lindholmsgruppen som äger Eksjöhus.

– Bristen på byggbar mark för småhus driver upp priserna och ökar bostadsbristen. Det behövs en långsiktig planering hos alla kommuner för byggbar mark för såväl villor som flerbostadshus. Vi noterar positivt bostadsministerns engagemang över att sälja statlig mark för bostadsbyggande. Vidare önskar vi att bostadsministern arbetar aktivt för att vi får ett gemensamt regelverk som inte ger utrymme för egna tolkningar. Genom ett regelverk kan byggkostnaderna minska och handlingstiderna kraftigt reduceras, säger Mikael Olsson, VD för Eksjöhus, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook