Ekonomi Höglandet Hultsfred Toppnyheter

Därför stoppade han flyktingarna – känd lokalpolitiker kan åtalas

2016 och Hultsfreds kommuns förvaltning klarade inte av att ta emot fler flyktingar och stoppade flyktingmottagandet vilket visade sig vara ett lagbrott.

”Vi stod inför den största befolkningsökningen i hela Sverige procentuellt sett. Personalen blev utbränd, en del kom inte upp ur sängen och vi tvingades välja mellan att följa arbetsmiljölagen eller socialtjänstlagen, säger Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander (c), till Dagens Samhälle.

Följden blev en stängd flyktingmottagning fram till senaste årsskiftet samtidigt som kommunen hotades av staten med vite på en miljon kronor. Någon hjälp med att ta emot flyktingarna har kommunen dock inte fått.

”Det visade sig att de nyanlända klarat sig ändå. De som varit helt utan mat har fått matkassar. Det hade faktiskt känts värre om vi medverkat till att personalen på socialkontoret blivit utbränd och sjuk, säger Lars Rosander till DS och menar att beslutet togs i samförstånd i kommunen.

Fortfarande pågår dock en åklagarledd utredning om misstänkt brott och åklagare ska hålla flera förhör. Det kan komma ett åtal i april.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook