Höglandet Toppnyheter

Därför var 2016 ett av de bästa åren det senaste sekletMassor av döda artistgiganter. Krig och flyktingvågor och galningar vid makten i de största länderna. Men 2016 går ändå till historien som ett av de bästa någonsin. Det är återigen naturvetenskapen som kommer till mänsklighetens räddning.

Under 2016 kom så till slut beskedet om att gravitationsvågorna detekterats och bevisats. Vågorna som förutspåddes av Albert Einstein för 100 år sedan och därefter gäckat vetenskapsmännen.

Gravitationsvågorna är krusningar i krökningen av rumtiden. Mycket svaga men möjliga att upptäcka som resterna från enorma kollisioner i världsrymden.

Det krävdes dock en kollision mellan två svarta hål med 29 respektive 36 gånger så stor massa som solen 1,3 miljarder ljusår bort för att vågorna skulle upptäckas av den mest noggranna mätapparaten byggd av människor någonsin, LIGO-observatoriet i USA.

Detektionen gjordes redan i september 2015 men upptäckten kunde redovisas först i februari 2016 vid en historisk presskonferens.
Möjligheten att använda sig av gravitationsvågor öppnar upp för helt nya sätt att utforska universum. Gravitationsvågor störs inte av materia och kan göra det möjligt att utforska tiden ännu närmare Big bang och vårt universums födelse än vad som tidigare varit möjligt.
”Det är som när Galileo tittade i sitt teleskop för första gången”, sa professor Gabriella Gonzalez, talesperson för LIGO, vid presskonferensen i februari.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook