Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Nässjö Nyheter Sävsjö Tranås Vetlanda

De är skyldiga 1,4 miljarder kr – kommer nog aldrig betala tillbaka

Skulder till landstingen ökar. Minst 1,4 miljarder kronor i patientavgifter saknas visar Dagens samhälles granskning.
Varje år skickar landstingen och regionerna hundratusentals ärenden till inkasso på grund att patienter inte har betalat sina vårdavgifter.

Fordringarna är mer än 1,4 miljarder kronor, visar Dagens Samhälles kartläggning.

En exakt siffra är svårt att få fram eftersom landstingen har olika rutiner för hur skulderna redovisas.

Men gången för hur de hanteras är liknande. Landstingen får aldrig neka vård till patienter som inte kan betala sin vårdavgift direkt. Då får de med sig en faktura. Uteblivna besök debiteras också. Förblir fakturan obetald lämnas ärendet till inkasso efter påminnelsebrev. Skulder kan sträcka sig ända tillbaka till 1990-talet och ligger på långtidsbevakning hos inkassoföretag.

Majoriteten av landstingen anlitar privata inkassobolag, men Västerbotten och Sörmland har inkasso i egen regi. Det innebär att de har helhetskontroll över ärendena, till skillnad från dem som bytt inkassobolag genom åren.

– Vi har totalt 18 044 gäldenärer som tillsammans är skyldiga 81 miljoner kronor, säger Anette Eriksson, handläggare på Sörminkasso, till DS.

Sörmland är lite speciellt i och med att här ligger landets största sjukhus för rättspsykiatrisk vård, Karsudden. De tio mest skuldsatta är patienter på sjukhuset, varav tre nu är utskrivna. Skulderna ligger på omkring en halv miljon kronor per person, den största är på drygt 600 000 kronor. Det här är en liten grupp som blir ”evighetsgäldenärer”, eftersom de inte har några tillgångar och knappast lär kunna betala av sina skulder.

Men det är likabehandling som gäller.

–Vi gör med dem som med alla andra gäldenärer. Vi kontrollerar hur det ser ut hos kronofogden och sedan lämnar vi in ansökan om betalningsföreläggande. När det gäller den tredje största skulden har vi en pågående utmätning, säger Anette Eriksson.

De andra landstingen har också patienter som har skulder på ett par trehundra tusen kronor var. En skuld som till en början bara var några hundralappar växer snabbt när ränta, påminnelseavgifter och inkassoavgifter läggs på.

En annan grupp som har höga skulder är utländska patienter som inte har rätt till subventionerad vård. Notan blir dyr och om landstingen inte har tillräcklig information om personerna blir det svårt att fakturera.

Patienternas samlade skuld till landstingen på omkring 1,4 miljarder kronor är ju en ackumulerad skuld sedan flera år tillbaka. Det är en ansenlig summa pengar, men ändå en liten andel av landstingens totala intäkter från patientavgifter. 2016 var de 6,3 miljarder kronor, inklusive tandvårdsavgifter på 2,7 miljarder.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook