Ekonomi Jönköping

De bryter mot lagen eftersom lagen är fel – nu hyllas kommunen

Jönköpings kommun är Sveriges bästa LSS-kommun 2018. Kommunen vann tävlingen ”Bästa LSS-kommun” i hård konkurrens av Karlstads dagliga verksamhet ”Lerins lärlingar” och Tierps dagliga verksamhet.

– Det känns fantastiskt roligt att vi vann, berättar Anna Bunninger, ansvarig för funktionshinderomsorgen i Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Så lyder juryns motivering:

”Juryn har beslutat att tilldela Jönköpings kommun första pris i bästa LSS-kommun 2018 för sitt arbete från politiskt håll med att bevara intentionerna med LSS om rätten till personlig assistans även när stat och domstolar sviker.

Under de senaste åren har Jönköpings politiker visat ett starkt engagemang, genom ett klokt beslutsfattande kring personlig assistans när Försäkringskassan infört allt hårdare bedömningar. När en invånare förlorat den statliga assistansersättningen har kommunen interimistiskt beslutat att behålla insatsen, tills en egen utredning genomförts och ett kommunalt beslut fattats.

Kommunen har aktivt gått emot domslut som har begränsat assistansen och som kommunen anser bryter mot 1994 års intentioner med LSS. Därmed har Jönköping inte bara uppmärksammat viktiga problem med LSS utan också visat att de går att hantera.

Kommunen har haft stora underskott i budgeten, men hittills har man visat att problemen går att lösa, bland annat genom att klokt använda det ekonomiska utjämningssystemet för LSS.”

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook