Eksjö Toppnyheter

De döda spädbarnen: så dog de – åklagaren berättar

Den 24 juli i år avled två spädbarn, tvillingar, i Bruzaholm, Eksjö kommun under oklara omständigheter. En förundersökning inleddes om vållande till annans död, grovt brott, där tvillingarnas föräldrar kom att delges misstanke. Av den utvidgade rättsmedicinska undersökningen som nu redovisats framgår att båda spädbarnen avlidit av sjukdom.

Båda föräldrarna frihetsberövades inledningsvis, men försattes den 27 juli på fri fot eftersom det i de preliminära obduktionsbeskeden inte framkom något som talade för annan persons vållande till dödsfallen och det inte heller i utredningen i övrigt fanns några sådana omständigheter.

En utvidgade rättsmedicinsk undersökning har utförts på båda spädbarnen. I tisdags fick Höglandspolisen uppgifter om resultatet av undersökningen.

– Efter genomgång av förundersökningen har jag idag beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom anledning numera saknas att brott förövats, säger chefsåklagare Klas Lorefors, i ett pressmeddelande under måndagsförmiddagen.

– Enligt utlåtandena framgår att båda barnen drabbats av akut dubbelsidig lunginflammation samt att tvillingarna tros ha smittat varandra. Vidare framgår att små barn ofta reagerar med vaga ospecificerade allmänsymtom på allvarliga infektioner. Då immunförsvaret ej heller är helt utvecklat kan förloppet vara mycket snabbt, framförallt hos så kallade riskgrupper dit bland annat tvillingar och för tidigt födda barn tillhör. Inte heller i övrigt i utredningen har framkommit omständigheter som talar för att brott förekommit, säger Klas Lorefors.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook