Höglandet

De fem bästa sätten för att undvika inbrott i jul – Höglandsnytt har listan

Det visar sig att cirka 50 procent av alla hem i Sverige är tomma under julafton. Folk är någon annanstans för att fira. Många av dem är på Höglandet, tjuvarna också.

Höglandsbor har redan drabbats av inbrott under julveckan och det lär bli fler.

Det finns en rad tips för att förebygga att bli drabbad av inbrott:
Det bästa sättet att undvika inbrott är att stanna hemma. Det är dock inte 100-procentigt, tjuvar kan slå till när folk är hemma och sover. Därför är det också viktigt att låsa dörrarna.

Bo i lägenhet istället för i villa är ett tredje bra tips. Bo på Höglandet istället för i andra delar av Sverige är ett fjärde. Risken är nämligen väsentligt mindre att drabbas då.

Det femte tipset är att undvika grannfejder så att grannarna kan hjälpa dig att bevaka din bostad och ta in post, skotta snön och göra fotspår i snön, tömma soporna.

Andra mer klassiska tips är att tända lampor, men inte vilka lampor som helst. Det måste skötas med finess och lamporna tändas och släckas på ett spontant sätt. Annars luras inte tjuvarna.

Ställ en bil på garageinfarten. Ser ut som om någon är hemma och blockerar för tjuvarnas eventuella fordon.
Sätt på ordentliga lås på altandörren och säkra upp andra ingångar.
Snacka inte på sociala medier om att du är borta från huset.
Installera larm. Sätt galler för fönstren. Märk värdefulla föremål med märkning som kan spåras tillbaka till ägarna. Vidarekoppla telefonen. Ha radion på med timer.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook