Småland

De klättar upp 100 meter – livsfarliga miljonstölder från vindkraftverk

Polisen utreder nu flera fall av stölder och inbrott i vindkraftverk. Det handlar om miljonbelopp som försvunnit när tjuvarna riskerar livet för att stjäla kopparkablar.

Under augusti och september har minst tre vindkraftverk i Blekinge och Kalmar län haft inbrott och stölder av kablar. Inbrotten är avancerade, livsfarliga och orsakar skador för mångmiljonvärden.

Vindkraftverk i Rockneby och Vassmolösa i Kalmar län samt senast i Ramdala i Blekinge har hittills drabbats av inbrotten. Ramdalainbrottet genomfördes den 5 september.

Vid inbrotten bryter sig tjuvarna in i själva vindkraftverket och kapar loss högspänningsledning. Tekniker som jobbar på vindkraftverkan uppger att kapa högspänningsledningarna är mycket riskfyllt.

Därefter klättrar tjuvarna upp minst 80 meter i vindkraftverken och kapar loss kablar. Även denna klättring är självklart också mycket riskfylld. Kablarna klipps loss från kabelstegar längs med hela vindkraftstornet och därefter kopplas ett fordon till kabeln på marknivå och kabeln dras ut från vindkraftstationen.

Vid de tre inbrotten har kopparkabel till ett sammanlagt värde av minst 500 000 kronor tillgripits. Kostnaderna för att återställa ett vindkraftverk efter inbrott uppskattas till ca 680 000 kronor och då är produktionsbortfallet inte medräknat.

Vid varje inbrott stjäls kablar som väger minst ca 2.5-3 ton.

Polisen efterlyser nu tips om inbrotten i vindkraftverken och uppmanar folk som bor i närheten av vindkraftverk att vara observanta på främmande bilar som kvälls- och nattetid rör sig runt vindkraftverk och ringa polisen om man ser något.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook