SE UPP: De tänker stjäla din båt | Höglandsnytt
Höglandet

SE UPP: De tänker stjäla din båt

Båtsäsongen närmar sig och många är redan i full gång med båttvätt och sjösättning. Årligen stjäls båtar och båtmotorer för tiotals miljoner kronor.

Nu kommer de tio bästa tipsen, från stöldmärkningsbolaget Securmark, för att undvika stöld.

  1. Planera var – och hur – du vill låsa båten och motorn. Undvik att låsa båten i stävöglan eftersom den är lätt att kapa av för tjuvar.
  2. Kontrollera att vajer/kedja och lås är i bra skick. Använd produkter godkända av ditt försäkringsbolag. Dessa kan du köpa på de flesta ställen där du köper båtutrustning.
  3. Ta bilder av båten och motorn, från olika vinklar, utvändigt och invändigt. Bilderna är mycket användbara för eventuell anmälan och efterlysning av båten. Ta nya bilder inför varje säsong. Det är oftast lättare att ta bra bilder innan båten sjösätts.
  4. Om du har möjlighet: välj en båtplats som bevakas av vaktbolag.
  5. Märk båt och motor med ett stöldmärkningssystem godkända av ditt försäkringsbolag.
  6. Varningsdekaler på båt och motor har en stor preventiv effekt. Byt ut slitna dekaler.
  7. Gör en bedömning av vilken typ av utrustning du har liggande i båten och vad du tar med dig hem. Undvika att förvara dyrbar och stöldbegärlig utrustning synligt i båten.
  8. Har du gjort uppgraderingar på båten under vintern? Kontrollera dina försäkringar och se till att uppgraderingar också omfattas.
  9. Kontrollera regelbundet båtens lås och förtöjningar.
  10. Se efter grannbåten också! Många stölder kan undvikas genom att alla i båthamnen är uppmärksamma och håller koll. Många båthamnar har god erfarenhet av att införa stöldhämmande åtgärder. Kontrollera med din båthamn.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook