Ekonomi Eksjö Småland Toppnyheter Vetlanda

DE VAR FÖRST – Legendariskt bolag storsatsar i Vetlanda

Legendariska Karlssongruppen AB i Vetlanda gör en storsatsning på IVECO´s bussar i Sverige via två av sina dotterbolag.

Wetlandia AB tar hand om försäljningen och EA Verkstäder AB ska sköta service-verkstäderna åt IVECO Sweden AB.
Karlssongruppens (med sitt ursprung i BK Buss i Mariannelund) föregångare BK Tåg var den första privata tågoperatören i Sverige och tog i skiftet mellan 1980- och 1990-tal över järnvägslinjer i Småland som staten ansåg olönsamma.

Wetlandia AB, med huvudkontor i Vetlanda, kommer att fungera som säljbolag för IVECO´s bussprodukter och med huvudansvaret för försäljning.

”Sedan Vest Buss Sverige upphörde med sin verksamhet i Sverige har IVECO letat efter en stark partner och det har vi funnit nu. Karlssongruppen är en aktör med lång och gedigen erfarenhet av bussar”, säger Claus Skipper, Busines Line Manager för IVECO BUS i Norden, i ett pressmeddelande.

Service och eftermarknad kommer att bedrivas under namnet EA Verkstäder AB, med verksamheter såväl i Vetlanda som i Malmö. Det innebär att verkstadsrörelsen i Svenska EA Bussar AB, som har varit en auktoriserad IVECO serviceverkstad i Vetlanda under flera år, kommer att byta namn till EA Verkstäder AB i samband med Karlssongruppen AB:s nysatsning.
Den befintliga Bussförsäljningen i Svenska EA Bussar AB, berörs inte av denna förändring.

– Vi har alla förutsättningar för att göra succé på den svenska marknaden, säger Peder Jältborn, VD för Wetlandia AB.

Wetlandia AB och EA Verkstäder AB ägs till 100 procent av Karlssongruppen AB, som är en småländsk koncern som ursprungligen grundades redan 1923 (när Bror Karlsson satte bänkar på sin lastbil i Mariannelund och började transportera passagerare).

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook