DEBATT: Ät vegetariskt – rädda liv och planet


”Det är allmänt känt att vår planet är klimathotad. Om vi människor inte ändrar vårt beteende snarast är risken stor att miljöproblemet kommer utom vår kontroll. Lösningarna är många och ett sätt att bromsa klimatförstöringen är att äta vegetariskt. På så vis ödslar vi mindre av jordens resurser, samtidigt som det gynnar hälsan”, skriver Felix Axelsson på Eksjö gymnasium i ett inlägg i Höglandsnytt debatts serie med debattartiklar om hållbarhet, miljö och vår planets framtid.

Europeiska miljöbyrån menar ”Att bli vegetarian eller bara skära ner på köttkonsumtionen, byta vilken typ av kött du äter och minska på livsmedelsavfallet skulle kunna minska ditt livsmedelsrelaterade fotavtryck av växthusgaser med en fjärdedel”. Därför tycker inte jag att det finns några som helst tvivel – överge köttbiten och ät vegetariskt.

För det första har köttproduktionen en stor negativ inverkan på miljön. Köttproduktionen kräver mycket betesareal vilket bidrar till skogsskövling. I Centralamerika har enorma regnskogsområden avverkats till förmån för betesmarker åt köttindustrin. Dels förstörs den biologiska mångfalden, vilket drabbar ländernas kulturella värde, men det leder även till att mindre koldioxid binds i växternas fotosyntes. Skogsskövlingen leder inte bara till lägre upptag av koldioxid, betesdjuren själva bidrar även till ett ökat koldioxidutsläpp.

En annan negativ effekt av köttproduktionen är att energi ödslas. Av energin som djuret upptar förloras ungefär 90 % i form av värmeenergi, alltså går endast 10 % av energin åt till det faktiska kroppsbyggandet. Det innebär att djuret behöver få i sig tio kilo mat för att öka ett kilo i kroppsmassa, vilket får till följd att mycket energi går förlorad på vägen. Att då välja vegetabiliska livsmedel, från botten av näringskedjan, är effektivare ur energisynpunkt.

Ytterligare en negativ konsekvens av köttproduktionen är att foderframställningen bidrar till övergödning av sjöar och mark. Det kan få till följd att vissa arters population blir så pass låg att de måste fridlystas eller i värsta fall dö ut i vissa områden, vilket kan rubba hela näringskedjor. Sedan 1970-talet har åkermarker ökat runt bland annat Östersjön. Vid odling av foder till köttdjuren används stora mängder konstgödsel, som innehåller hög koncentration av växtnäringsämnena kväve och fosfor. Detta överflöd av näringsämnen läcker ut till Östersjön via vattendrag som därav blivit övergödd. Detta resulterar i massiva algblomningar och syrefria bottnar som har fått konsekvenser för oss. Exempelvis jobbar regeringen för att torskfisket ska minska med 56 % i västra Östersjön från 2016 till 2017 i syfte att minska överfisket, vilket ytterligare spär på algblomningen.

En vegetarisk kosthållning är inte bara fördelaktig för vår planet, utan även för oss människor. Köttprodukter innehåller mättat fett vilket är sämre än det omättade fettet som finns i vegetabilier. Stroke och hjärtinfarkt är bland de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och forskning pekar tydligt på att omättat fett minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Därför rekommenderar Vårdguiden att man ska byta mättat fett, som finns i bland annat kött, mot omättat fett, som finns i vegetabilier. Köttprodukter innehåller även en högre koncentration av eventuella miljögifter än vegetabilier. Anledningen till detta är att miljögifter ackumuleras i fettvävnaden högre upp i näringskedjan, vilket gör att koncentrationen av tänkbara gifter blir högre i djur jämfört med växter.

Ytterligare en anledning till att byta köttprodukter mot vegetabilier är att det kan rädda miljontals liv. Varje år dör 3,1 miljoner barn av svält, samtidigt dör fler personer av fetma i andra delar av världen. Att detta händer på en och samma planet är enligt mig helt obegripligt. En vegetariskkosthållning skulle gynna dem som lider av svält, men också dem som lider av fetma. De fetmadrabbade personerna skulle genom den vegetariska kosten äta hälsosammare. De svältdrabbade skulle gynnas genom en ökad mattillgång. Om all den mat som i dagsläget går till djuruppfödning istället hade blivit mat till människor, skulle maten räcka med råga till världens 7,5 miljarder människor.

Men uppenbarligen är långt ifrån alla övertygade. Vegetarisk kost är i och för sig inte längre främmande för de flesta, men det är få som har övergett köttprodukterna helt och hållet. Orsakerna är många, exempelvis anser vissa att en måltid inte är komplett utan någon form av animaliska produkter. En annan orsak kan helt enkelt vara att man gillar kött och inte vill byta ut det av den anledningen. Oavsett tycker jag att man ska ersätta köttprodukter mot vegetabilier. Att måltiden inte blir fulländad är mestadels okunskap, då det finns vegetabilier som innehåller tillräckligt med protein och dessutom ett bättre fett.
En nackdel är dock att vitamin B12 näst intill uteslutande finns i animaliska produkter, vilken bland annat är viktig för nervsystemet och blodet, men behovet går att tillgodose via kosttillskott. Detta gör vegetabilier i kombination med kosttillskott till ett mer än fullgott alternativ avseende hälso- och näringsaspekten. Att man däremot inte vill överge köttprodukterna på grund av smaken är en annan sak. I många fall tror jag att det handlar om bristande intresse, okunskap eller slentrian, då all mat enligt mig är god bara den är rätt tillagad. Att en vegetarisk kost dessutom även gynnar fler än dig själv borde göra valet enklare.

Avslutningsvis vill jag än en gång poängtera en vegetarisk kost som ett bättre alternativ både med avseende på hälsa och miljö. För det är faktiskt så att våra val av livsmedel inte bara påverkar oss själva, utan även hela planeten. För om man ser det ur ett större perspektiv, vad är då egentligen viktigast? Att få äta kött sju dagar i veckan eller att bidra till att rädda planeten? För oavsett om du och jag vill inse det eller ej så är vår planet allvarligt hotad, och något måste göras. Förändringen ska inte ske om vecka eller ett år, den ska ske nu. Ett sätt att bidra är att äta vegetariskt – valet är ditt.

Felix Axelsson

Ovanstående artikel är den femte i en serie inlägg på Höglandsnytt Debatt från elever på gymnasiet i Eksjö. Texterna är skrivna som en del av utbildningen.
”Jag har en klass som är väldigt engagerade i frågor om hållbarhet och skriver på debattartiklar i syfte att uppmana folket till en hållbar livsstil. Min ambition är att göra skoluppgifterna meningsfulla och ett sätt är att det blir ”på riktigt” – vilket i det här fallet innebär att elevernas artiklar når ut till befolkningen”, berättar läraren Helen Berggren.


Publicerat

i

av

Etiketter: