DEBATT: ”Inte försvarbart” – så äter du fisk med gott samvete


Ät fisk med gott samvete – välj MSC, skriver Emil Björnlinger på Eksjö gymnasium i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt. Marine Stewardship Council, förkortat MSC, är en organisation som certifierar yrkesfisken runt om i världen. Certifieringen innehåller en miljöaspekt och en spårbarhetsdel. Hänsyn tas till miljön och fiskebestånden, och konsumenten kan vara säker på att fisken enbart fiskats genom certifierade yrkesfisken. Certifieringen sker genom en tredje oberoende part, ett s.k. certifieringsorgan. För att vi i framtiden ska kunna använda havet som en resurs är det av yttersta vikt att vi alltid väljer MSC-märkt fisk och skaldjur.

Den första anledningen att välja MSC handlar specifikt om jätteräkor. Dessa är idag vanliga på våra matbord men de förstör naturen i andra delar av världen. Räkorna odlas i dammar i mangroveskogen som ligger vid kusten i Sydostasien. Anläggningen av dammarna orsakar omfattande skövling av dessa skogar som är viktiga för lokalbefolkningen av flera olika anledningar. Dels bidrar det till skydd mot översvämningar, erosion och dessutom flodvågskatastrofer. På grund av antibiotikaanvändning, för att skydda odlingarna från sjukdomar, förorenas vattnet som används och oftast renas det dåligt. Föroreningarna kan då spridas till ytvattnet, havet och grundvattnet. Detta drabbar lokalbefolkningen vars vatten blir förorenat.

Ibland fiskas även jätteräkor med trål vilket leder till stora bifångster som inte tas till vara på, samtidigt som havsbotten förstörs. Även detta drabbar lokalbefolkningen i form av uteblivet fiske när vissa fiskarter överexploateras. Odling av jätteräkan skadar även djurlivet i området. Korallreven tar skada då de är beroende av den naturliga vattenreningen som sker i mangroveskogen. Bland trädens rötter växer det även upp tusentals arter och ekosystemet innehåller många olika populationer. Odlingen påverkar således den biologiska mångfalden negativt, vilket i sin tur har flera olika negativa konsekvenser som beskrivs längre ned i artikeln. År 2012 introducerade MSC kungsräkor som fångas utanför Australiens kust i Spencer Gulf. För att minska sitt ekologiska fotavtryck i havet bör man välja dessa då MSC-märkningen garanterar att räkorna fiskas ur ett livskraftigt bestånd samt att havsmiljön och människor inte tar skada.

En annan anledning till att välja MSC handlar om havsmiljön. Ett av organisationens kriterier kräver att fisket bedrivs på ett sådant sätt att det värnar om ekosystemet som påverkas. Till exempel kan fiskodlingar, om de inte bedrivs på ett bra sätt, leda till övergödning av närområdet vilket kan skada känsliga kustmiljöer. Vid odlingar av rovfisk fångar man stora mängder fisk till foder. Detta innebär att näringskedjan innehåller en extra trofinivå jämfört med om vi människor hade ätit foderfisken direkt. Följden blir stora energiförluster inom näringskedjan samt att fisketrycket på foderfisken blir högt. Ökat fisketryck innebär också ökad risk för utfiskning av arten. Överexploatering av fiskarter kan leda till minskad biologisk mångfald. Dessutom bidrar fisket till utsläpp av koldioxid. Främst står fiskebåtarna för utsläppen, och transporten till förädling och butik för en mindre del. Då det tar längre tid att fånga samma mängd fisk i ett svagt bestånd jämfört med ett starkt bestånd blir också bränsleåtgången högre när man fiskar i svaga bestånd. MSC-certifieringen garanterar att fisket bedrivs i starka bestånd med konsekvensen att koldioxidutsläppen minskar.

Dyrt, inte etiskt försvarbart
Många menar idag att det är för dyrt att lägga de extra kronorna som den MSC-märkta fisken kostar när det finns billigare fisk att tillgå. Oavsett vilken synvinkel det ses ifrån är det inte etiskt försvarbart. För att avgränsa diskussionen ser vi det ur ett mänskligt perspektiv. Som beskrivits tidigare i artikeln drabbas lokalbefolkningen när fiskeindustrier inte tar hänsyn till svaga bestånd och bifångster. Vissa är helt beroende av fisket som inkomstkälla och föda vilket gör att de, när fisket uteblir på grund av de stora fiskebolagens överexploatering, påverkas extremt hårt. De kan även få förorenat dricksvatten när fiskodlingar misslyckas eller avstår från att rena sitt vatten. Hur du väljer att köpa fisk påverkar andra människors liv på ett positivt eller negativt sätt. Genom att välja bort något annat som du inte behöver kan du enkelt göra skillnad.

Överexploatering
Ytterligare en anledning att välja MSC handlar om överexploatering av havets resurser och då specifikt överfiske, som tidigare nämnt. Problemet uppkommer på grund av för intensivt fiske och på grund av de stora bifångster som sker. Det intensiva fisket gör att individer som är för unga för att fortplanta sig fångas vilket gör att beståndet på sikt kommer att minska då dödstalet blir större än födslotalet. Om en art dör ut eller minskar kraftigt minskar den biologiska mångfalden, då hela näringskedjan drabbas. Detta är negativt av flera olika anledningar. Dels kan ekosystemtjänster som livsmedel och naturupplevelser försvinna. Dessutom, om en art kraschar kan näringskedjor rubbas, vilket ytterligare minskar den biologiska mångfalden. Dessutom kan rubbade näringskedjor även direkt påverka oss.

Kommande generationer
När man talar om biologisk mångfald kan man referera till de fyra E-skälen till att bevara mångfalden. Det första är det etiska skälet som berör det ”goda samvetet” och rätten för kommande generationer att uppleva alla de arter som idag finns. Det andra skälet, det ekonomiska, sammanfaller till viss del med ekosystemtjänsten livsmedel men ser även till ett framtida perspektiv. Vi vet inte vilka arter som vi i framtiden kan ha användning av för att försörja oss och om vi utrotar arter kan vi gå miste om chanser till bra och hållbar produktion av mat och mediciner. Det tredje, ekologiska skälet berör balansen i hela ekosystem vilken kan rubbas om arter försvinner vilket på sikt även är negativt för oss. Det fjärde och sista skälet är det estetiska som handlar om rekreation. Att bevara den biologiska mångfalden gör att vackra naturupplevelser även bevaras vilket är gynnsamt för den allmänna hälsan. En del av MSC:s miljöstandard kräver att fisket bedrivs på ett sådant sätt att det kan fortsätta i all framtid, fiskebestånden får alltså inte överexploateras. Detta bidrar till att den biologiska mångfalden bevaras och de negativa konsekvenser som kan följa en minskad biologisk mångfald undviks.

Att välja MSC-märkt fisk gör alltså både gott för havet och på sikt för oss, samt för människor som enbart försörjer sig genom fiske. Dessutom ligger det i vårt egenintresse att bevara de naturupplevelser som finns idag i t.ex. kust och skärgård. Därför uppmanar jag dig till att alltid köpa MSC-märkt fisk och skaldjur.

Emil Björnlinger

Ovanstående artikel är den andra i en serie inlägg på Höglandsnytt Debatt från elever på gymnasiet i Eksjö. Texterna är skrivna som en del av utbildningen.
”Jag har en klass som är väldigt engagerade i frågor om hållbarhet och skriver på debattartiklar i syfte att uppmana folket till en hållbar livsstil. Min ambition är att göra skoluppgifterna meningsfulla och ett sätt är att det blir ”på riktigt” – vilket i det här fallet innebär att elevernas artiklar når ut till befolkningen”, berättar läraren Helen Berggren.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: