Debatt om skolnedläggning i Skede

Debatten om Skede skolas nedläggning har pågått  i en timme i fullmäktige. Kommunalråden Tommy Bohman (s), Klas Håkanson (m) yrkar att fullmäktige röstar ja till nedläggning. ”En ödets stund när det gäller Skedes framtid”, menar oppositionsrådet Jan Johansson (vf). Ingen stor fråga, menar Börje Wilsborn (c) som vill rösta för nedläggning. Votering genomförs nu i frågan.

”Fördelarna med en liten verksamhet överväger, lärarna hinner se eleverna, att få gå sina första år i en mindre skola ger en trygghet som man bär med sig hela livet”, säger Jan Johansson och tar upp exempel från Nybro och Västerviks kommuner där center- och moderatpolitiker gått emot förslag på att lägga ner skolor.
”Skolverksamheten kommer att haverera i Nybro”, menar Börje Wilsborn (c) och citerar lokala politiker där.

Ritva Hermansson (mp) och Carina Strömbäck menar att alla lösningar inte gåtts igenom, till exempel utökat upptagningsområde och skolskjutsar från Vetlanda till Skede.

Johanna Haraldsson (s) vänder sig mot detta.  Skolvalet är fritt och om skolskjutsar ges till barn i Vetlanda till Skede måste samma sak gälla andra barn som vill välja en annan skola än de hänvisats till, förklarar ordföranden i barn- och utbildningsnämnden.
”Om vi flyttar barnen till Holsby finns det fler barn att leka med, fler behöriga lärare som kan dela på arbetet och får undervisa i de klasser de har utbildning för. Det måste ge bättre kvalitet”, säger Johanna Haraldsson.

”Sedan jag kom till kommunen 1969 har det lagts ner tio skolor. Har man fyra kilometer till nästa skola och är 26 elever är det ingen stor fråga”, anser Börje Wilsborn.

”Ingen tycker det här är roligt men jag känner mig lugn och trygg, eleverna i Skede kommer till en skola de känner igen. Det är inte en ny och främmande miljö de kommer till och det är viktigt”, säger kommunalråd Tommy Bohman.

Lola Frödeberg (vf) tar upp exemplet Pauliström där skolan lades ned 2009 och många barnfamiljer i samband med detta flyttade från bygden. Pauliström har många entreprenörer och företag.
”Men vem vill flytta dit, då pendlar man hellre”, säger Lola Frödeberg.

Jan Johansson (vf) tar upp vallöften från centern och moderaterna strax innan förra valet då det inte fanns några planer på skolnedläggningar.
”Vi borde införa bästföredatum på vallöften”, säger Jan Johansson.
”Det är en styrka hos politiker att man kan förända sig efter verkligheten. Det hedrar dem”, svarar Tommy Bohman.
”Man ska inte hedra de som bryter sina vallöften”, svarar Jan Johansson.

Ingemar Sturesson (kd) och Magnus Olofsgård (fp) beklagar att den utredningen som de båda begärde över skolorganisationen inte blivit så bred som de velat utan istället kommit att handla om en enda skola.

”Man måste se helheten. Det har blivit ett sektorstänkande som styr och det är inte bra för Vetlanda kommun”, säger Jan Johansson.

 

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter: