Den borgerliga regeringen sparar stort i gymnasieskolan

Moderaternas företrädare, Magdalena Andersson och Margareta Pålsson, skriver i en replik till oss att de genomfört en rad förändringar i skolan. Problemet är att resultaten i grundskolan sjunker för femte året i rad.

Regeringen gör uppenbarligen inte rätt eller tillräckligt för att vända utvecklingen. Samtidigt som resultaten sjunker så ökar skillnaden mellan elevgrupper. Sämre resultat och minskad likvärdighet. Det är fem förlorade år.

Det finns inget viktigare för samhället än att skolan förbereder barn och ungdomar för ett liv med arbete, företagande och samhällsengagemang. Och det finns inget viktigare för ungas möjligheter i livet än att det går bra i skolan. Skolan är helt enkelt viktigast, för såväl samhället som ungdomarna.

Därför gör vi socialdemokrater en helt annan prioritering än regeringen. Regeringen väljer att sänka krogmomsen till en kostnad av mer än 5 miljarder. Vi väljer istället att investera 5 miljarder i utbildning under nästa år, och den största investeringen gör vi i lärare.

För att finansiera krogmomssänkningen har regeringen beslutat spara 675 miljoner på gymnasieskolan nästa år. Vi kan inte förstå hur det kommer leda till att fler elever når studentexamen. Vi väljer istället att finansiera gymnasieskolan fullt ut. Vi tillför också nära 7 miljarder extra till kommunerna för bland annat sommarjobb till alla ungdomar, traineeplatser och rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid.

En ung människa som inte klarat gymnasieskolan har väldigt svårt att få ett jobb. De flesta experter är överens om att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga inte fungerar. Det som behövs är mer av riktade åtgärder. Därför investerar vi i mer av praktik och traineeplatser. Unga som saknar gymnasieexamen måste få chansen att komplettera sin utbildning. Vi vill också se snabba insatser av Arbetsförmedlingen för unga arbetslösa. Ungdomar ska inte, som nu är fallet, behöva vänta 100 dagar på bra utbildning eller praktik.

Men frågorna kvarstår. Vad är det moderaterna tycker är överflödigt i gymnasieskolan? Hur ska kommunerna i Jönköpings län kunna spara drygt 24 miljoner på gymnasieskolan nästa år? På vilket sätt minskar avhoppen om 50 gymnasielärare skulle sägas upp i länet? Eller varför ska gymnasielärarna betala regeringens neddragningar med 818 kr i lägre löneutrymme i månaden? Varför svarar ni på allt annat än detta?

THOMAS STRAND (S)Utbildningsutskottet

MIKAEL DAMBERG (S) Utbildningspolitisk talesperson Vice ordförande riksdagens utbildningsutskott


Publicerat

i

av

Etiketter: