Debatt Ekonomi Höglandet

Den ekonomiska eliten och girighetens ansikte

”Svenska näringslivstoppar som skatteplanerar i skatteparadis verkar vilja sväva ovanför samhällsgemenskapen som vi andra vill leva i”, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson, i ett opinionsinlägg efter den nya läckan av dokument från skatteparadis.

Den här ekonomiska eliten undergräver den samhällsmodell som vi har valt i det här landet. Att vi alla bidrar efter förmåga och sen tar del av det efter behov.

En ny jätteläcka av dokument från skatteparadis avslöjade återigen omfattande skatteflykt och aggressiv skatteplanering. Den så kallade ”Paradisläckan” berör såväl politiker på högsta internationella nivå samt svenska näringslivstoppar, bland annat Svenskt näringslivs ordförande Leif Östling som placerat sina sidoinkomster i sitt bolag i lågskattelandet Malta. I en intervju med tv-programmet Uppdrag Granskning frågar sig Leif Östling ”vad fan får jag för pengarna?” när han betalar skatt i Sverige.

Leif Östling ger girigheten ett ansikte. Det är tydligt att Leif Östling anser att de sjuka i Sverige har det så bra, och att poliser och sjuksköterskor tjänar tillräckligt. Vänsterpartiet tycker inte det. Vi anser att det borde tillföras mer resurser från våra gemensamma skatteintäkter.

Det borde tas krafttag mot skatteflykten och vill bland annat se mer resurser till Skatteverket. För att Skatteverket ska veta vad som sker måste de här företagen som hjälper till med uppläggen vara tvingade att redovisa vad de gör. Om de inte gör det ska de bötfällas och ifall de är finansbolag bör deras tillstånd kunna dras in.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook