Den giftiga sjön – nu ska vattnet undersökas


Fin och stor, mycket stor sjö men full av militärens kulor och plastföroreningar från till stor del Jönköping.

Under maj och juni månad undersöks halterna av mikroplaster och mikroskräp i Vättern. Även i Munksjön kommer det att tas prover. Prover att tas på platser runt om hela Vättern för att mäta mängd mikroplaster och spåra dess ursprung.

Mikroplast har uppmärksammats i haven de senaste åren. Däremot har inte fokus lagts på att undersöka halter av mikroplaster i sötvatten. Ändå visar tidigare undersökningar från Vättern att halterna av mikroplast i våra stora sjöar kan vara högre än halterna i haven.

– Det är första gången mikroskräp undersöks i den här omfattningen i sötvatten. Det är viktigt att kartlägga och jämföra halterna i våra mest påverkade och nyttjade sötvatten för att klarlägga om det innebär ett miljöproblem, säger Måns Lindell på Vätternvårdsförbundet i ett pressmeddelande.

Naturen kan inte helt bryta ner plast, utan plasten bryts ner i mindre och mindre delar. Ju mindre plastpartiklarna är, desto större risk att de tas upp i de marina djurens vävnader. Musslor och andra djur som filtrerar vatten för att få i sig föda riskerar att samtidigt få i sig plastpartiklar. Vidare finns indikationer på att mikroplaster kan binda till sig organiska miljögifter utöver de kemikalier som plasten redan innehåller.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: