Debatt

Den mänskliga faktorn på Ringhals

Den glömda dammsugaren i Ringhals kärnkraftverk har gett ett driftstopp på 7 månader vilket kostat ägarna Vattenfall/EON (läs elkunderna) 1.8 miljarder. Man har även tidigare, i block 2 och 4 i Ringhals, vid reparationer hittat 20 år gammalt skrot.

Jag kom att tänka på en affisch från 70-talet som jag letade fram på vinden. På den tiden hånades den av kärnkraftsförespråkarna. Den var överdriven och ren skräckpropaganda, sa man.

Och så glömmer man en stor våtdammsugare i reaktorinneslutningen i Ringhals vilket inte heller upptäcktes av en inspektion från Statens Strålskyddsmyndighet (SSM) före provkörning och återstart. Detta har hänt trots att Ringhals står under särskild kontroll då man inte genomfört de förbättringar av säkerheten som myndigheten har begärt. Att slarv kostar företaget miljardbelopp går väl att leva med men nästa gång kan den stora och oåterkalleliga olyckan vara framme.

Affischen är en av de bästa och mest talande som gjorts. Men vi trodde nog inte själva eller i varje fall hoppades vi att den inte skulle bli sannspådd.

Dessvärre har både tidigare energiminister Maud Olofsson och hennes efterföljare Anna-Karin Hatt pressat på ägarna till Ringhals att köra igång reaktorn, trots att Strålskyddsmyndigheten är så kritisk att man talar om att dra in tillståndet för Ringhals på grund av det undermåliga säkerhetsarbetet.

RUNE LANESTRAND

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook