Debatt

Det är det sura som ger dig hål i tänderna

”Jag äter nyttigt och borstar tänderna flera gånger om dagen när jag har ätit! Ändå får jag hål i mina tänder?” Det är inte sällan man hör detta från patienterna.

Hål i tänderna gör även hål i plånboken.

 

För det första så är hål i tänderna inte så mycket beroende på tandborstningen utan vad vi stoppar i munnen. Förr var socker och bakterier boven i dramat men numera är vår hygien så bra att dessa faktorer har mindre betydelse.

 

Hål blir det av syraatacker på våra tänder.

 

Surhetsgraden mäts i ph. Ju lägre ph och surare desto mera hål. Ph under 4 löser ut våra tänder.

 

Vad är det då vi skall se upp med?

 

Vanligt kranvatten är bra, ph ligger på 7,4. Däremot börjar mineralvatten närma sig farliga områden, ph 4,8. Farligast för tänderna är  cola light (2,4) och surt färgat godis (2,5). Bland drycker kan nämnas saft (3,0), vitt vin (3,1), rött vin samt äppeljuice (3,9).

 

Den numera vanligaste orsaken till hål i tänderna tycks vara äpplen. Många äter flera äpplen per dag. ”Men detta är ju nyttigt?” säger du.

 

Visst, men man säger ju att ”ett äpple om dagen håller doktorn från magen”. Inte tio!

 

Det dyker då och då upp lycksökare som vill tjäna pengar på okunniga tandvårdspatienter. Senaste exemplet är Listerine. Allt kemiskt starkt som tas i munnen utgör ett hot mot munnens biologiska system och Listerine är inget undantag.

 

Det finns inga genvägar för dina tänder. Jag har märkt en aning mer karies hos dem som börjat med Listerine, men jag kan inte styrka detta.

 

Däremot vet jag att Listerine förstör enzymerna som behövs för matsmältningen i magen. Många av användarna har fått tarmproblem.

 

Med rengöring av tänderna 2 ggr per dag, samt att inte utsätta dem för sura saker i onödan så kan du lägga pengarna på andra trevligare upplevelser.

 

LARS-OLOF REINFELDT

Tandläkare Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook