Debatt

”Det är en ond cirkel” – vill stoppa hyrläkarna på Höglandet

”Efter åtta år av högerpolitik med utförsäljningar, sparbeting och stressad arbetsmiljö, är det förståeligt att personal frestas av bemanningsbolagens högre löner och lockande villkor. Men kvar står våra medarbetare med en allt tyngre arbetsbörda. Detta är en ond cirkel”, skriver Mikael Ekvall, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Jönköpings län, i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

Tiotusentals fastanställda sjuk- och undersköterskor eller ökade kostnader för hyrläkare och vinster till vårdbolag? Ja, vad ska de 10 nya välfärdsmiljarderna räcka till? Vänsterpartiet har drivit igenom den största budgetsatsningen på välfärden sedan 1993, till stor glädje och lättnad för tiotusentals patienter, anhöriga och de som jobbar för att bära upp och utveckla svensk sjukvård. Ungefär 93 miljoner går till Region Jönköpings län.

Vänsterpartiet kommer arbeta hårt för att dessa tio miljarder inte slukas i den marknadsstyrda vården inom hälso- och sjukvården. De 10 miljarderna ska användas till fler tillsvidareanställda arbetskamrater och inte försvinna till omorganisationer, konsultinköp, hyrpersonal eller slukhål så som Vårdval Ögon.

Efter åtta år av högerpolitik med utförsäljningar, sparbeting och stressad arbetsmiljö, är det förståeligt att personal frestas av bemanningsbolagens högre löner och lockande villkor. Men kvar står våra medarbetare med en allt tyngre arbetsbörda. Detta är en ond cirkel som leder till bristande kontinuitet och att kvaliteten i vården blir sämre. Resultatet blir avdelningar som stängs på grund av personalbrist och till sommaren tvingas personal återigen att skjuta på semestrar för avdelningarna skall kunna vara öppna.

Vänsterpartiet vill att all personal i vården ska ha bra löner och arbetsvillkor. I Region Jönköping län har vi än så länge mest problem med hyrläkare, men om spiralen fortsätter står vi snart där med hyrsjuksköterskor också. Vi anser att nya riktlinjer för hur hyrpersonalen kan minska kraftigt måste till på riksplanet. Sverige behöver ett gemensamt avtal framtaget av SKL, för att få ned kostnaden och hitta en gemensam policy för hur likvärdig vård ska kvalitetssäkras.

Nu är det viktigt att varenda krona av de 10 miljarderna går till att skapa en bättre välfärd för oss alla som behöver en fungerande vård vare sig vi har en cancerdiagnos, arbetsskada eller förkylning. Utan personal som har rimliga möjligheter att göra ett bra jobb tillsammans får vi ingen god vård.

Här är några av de satsningar som Vänsterpartiet arbetar för i Region Jönköpings län:
• De 10 miljarderna ska gå till att våra medarbetare skall få fler kollegor.
• Inga fler nedskärningar.
• Arbetstidsförkortning, sex timmars arbetsdag på de enheter där detta passar.
• Rimliga arbetsvillkor som gör att anställda orkar arbeta fram tills pensionen utan förslitningsskador
Detta är inga låtsaspengar. Vänsterpartiet såg till att dessa medel tillkom och vi är garanten för att de också används på rätt sätt.

Mikael Ekvall,
Gruppledare Vänsterpartiet, Region Jönköpings län

Karin Rågsjö, (V)
Vårdpolitisk talesperson

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook