"Det är fel. Skyller på storstäder men straffar landsbygden" | Höglandsnytt
Debatt

”Det är fel. Skyller på storstäder men straffar landsbygden”


”Jag får inte ihop logiken när klimatminister Isabella Lövin säger att ”den stora bulken av väldigt onödiga utsläpp finns i städerna” och samtidigt säger att hon avser lägga en straffbeskattning på landsbygden”, säger Kalmars riksdagsledamot Anders Åkesson (c) i ett opinionsinlägg på tal om kilometerskatten.

Det kom nyligen ut att regeringen fortfarande planerar att införa en skatt på avstånd i landet, en kilometerskatt.
Det har talats om uppåt 12 kronor milen.
Det är självklart fel väg att gå om det är klimatnytta man vill åt. En rå och platt skatt på avstånd slår lika hårt mot transporter som går på fossilt bränsle som på förnybart.

Det mesta av utsläppen finns i storstäderna.
Jag får inte ihop logiken när klimatminister Isabella Lövin säger att ”den stora bulken av väldigt onödiga utsläpp finns i städerna” och samtidigt säger att hon avser lägga en straffbeskattning på landsbygden. För det är precis vad kilometerskatten är. En skatt på avstånd som drabbar människor, jobb och företag på landsbygden.

Kilometerskatten påverkar omställningen till ett förnybart samhälle negativt.
Om det är klimatnytta regeringen söker är de på fel spår. En skatt på avstånd oaktat vad för bränsle lastbilen använder kommer att i dubbel bemärkelse straffa transporter som går på förnybart, och drabbar därtill skogsnäringen som ju är dem som levererar vårt förnybara bränsle, såsom biodrivmedel.

Centerpartiet vill hellre se förslag som påverka utvecklingen till att använda mer förnybart.
Vi fokuserar på åtgärder som på riktigt minskar utsläppen. Vårt förslag är att miljövänliga lastbilar ska gynnas ekonomiskt, genom en klimatrabatt, så att valet blir enklare vid investeringar av nya fordon.

Anders Åkesson (C), infrastrukturpolitisk talesperson.
Riksdagsledamot Kalmar län

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook