DET ÄR INTE DINA NAKNA BARN SOM DÖR I KOBOLTGRUVAN | Höglandsnytt
Debatt Ekonomi Höglandet

DET ÄR INTE DINA NAKNA BARN SOM DÖR I KOBOLTGRUVAN

”Vanliga metaller kan ersätta sällsynta”, redogör samhällsdebattören Hans Mannefred i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt efter att ha tagit del av nya forskarrön.

Professor Björn Sandén från Chalmers universitet var gästföreläsare på en ABF föreläsning i Jönköping på torsdag-kvällen. Hans budskap var att: “Vanliga metaller kan komma att ersätta sällsynta jordartsmetaller i framtiden”.

De sällsynta jordartsmetallerna används till exempelvis elbilar, mobiltelefoner och vindkraftverk.

Han kom in på planerna på en gruva i Norra Kärr. som ligger mellan Gränna och Ödeshög. Björn Sandén sa att det finns argument för och emot en gruva där, men att “Världen går inte under om det inte blir någon gruva I Norra Kärr”.

I Norra Kärr finns det sällsynta jordartsmetaller. Starka röster har höjts i samhällsdebatten mot en gruvetablering, eftersom att det vid en gruvdrift kan vara ett hot mot Sommen och Vättern.

Debatten om en gruva i Norra Kärr eller ej kommer säkert att fortsätta. En gruva kan komma tillstånd tidigaste om cirka 10-15 år. Det är samma tidpunkt som Björn Sandén ser att vanliga metaller kan vara ett utvecklat alternativ till sällsynta jordartsmetaller.

För övrigt tillägger Sandén att de sällsynta jordartsmetallerna egentligen inte är sällsynta, de finns på många platser runt om i världen.

Varma hälsningar
Hans Mannefred

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook