Det är klart – Vetlanda BK går till slutspel | Höglandsnytt
Bandy Krönika

Det är klart – Vetlanda BK går till slutspel

Idag lördag inleddes elitserien i bandy då svenska mästaren Hammarby besegrade tänkbara uppstickaren Västerås på bortais med 4-3. På fredag börjar allvaret för Vetlanda BK. Och jag kan glädja alla VBK-supportrar att i år blir det äntligen slutspel, skriver Leif Hedberg i en bandykrönika inför säsongspremiären.

[adrotate banner=”28″]
Säsongen 2008/2009 var senast VBK gick till slutspel. Då föll man med 2-1 i matcher mot Sirius.
Därefter har det alltid varit färdigspelat efter serien om man inte fått kvala för sin existens.
Så blir det inte i år.
Det jag har sett av dagens VBK har varit en mycket positiv syn om man räknar bort första matchen mot Nässjö IF som man vann med knappa siffror.
Det var då jag fick en flash-back då en VBK-spelare bröt ett NIF-anfall högt upp i plan och vände hemåt. Trots att han hade fem NIF:are på fel sida. Men inte nog med det. Vederbörande spelade dessutom hemåt, rakt i gapet på en NIF:are. ”Samma visa den här säsongen” suckade jag djupt för mig själv där jag stod bredvid sekretariatet i Sapa Arena.
Men se vad fel jag skulle ha. Och vilken skillnad det skulle bli på VBK:s spel fram till fredagens genrep mot Gais.
Nu är det ett helt annat VBK som spelar.
Har man läge att kontra så går man för det.

Pang! Sedan ställde man om!

Jag minns matchen mot IFK Kungälv då Kexlaget hade avslag och bollen i över en minut då matchen startade. När VBK väl tagit bollen tog det bara tio sekunder innan man hade en klar målchans. Pang! Sedan ställde man om!
Jag minns andra halvlek mot ryska Start Novgorod (11-4 till VBK!). Ett VBK som stod samlat högt upp i plan och som vid minsta möjlighet till kontring tog chansen.
Och jag minns givetvis 7-2-segern över Gais som borde varit minst 10-2.
Välkommen till framtiden VBK!

Mannen bakom förvandlingen

Givetvis måste nye tränaren Tommy Österberg vara mannen bakom förvandlingen. VK har dessutom på senare tappat/gjort sig av med flera äldre spelare som har en konservativ syn på bandyn.
Många trodde att Österberg skulle fortsätta rida på den defensiv han hade med IFK Kungälv. Och inte minst sedan han på presskonferensen i Stockholm för några dagar sedan sa:
– Vi ska parkera bussen framför eget mål och sedan gå ut för att spela 0-0.
Då kunde jag inte annat än skratta. Det var nämligen med en stor slev av ironi ha sa det.
Här har vi dessutom en tränare med humor och glädje. Och med sådana kvaliteter kommer man långt med ett lag. Man kommer till slutspel.

Dansk dynamit, let’s go

Det finns vissa andra bitar som jag också gläds med i dagens VBK.
Backspelet som Jesper Hvornum och Daren Richardson bidrar med. Här handlar det om en blandning mellan ”dansk dynamit” (Hvornum) och amerikanskt ”lets go” (Richardson).
Sällan eller aldrig har VBK haft så spelskickliga backar i sitt lag. Titta bara på uppbyggnadsspelet där båda backarna deltar. Minns en sekvens från i fredags där Richardson var uppe vid motståndarens sidlinje och spelade snett-inåt-bakåt!
En säkerhetsrisk?
Inte. Bara någon annan spelare tillfälligt tar hans plats vilket också var fallet.
Och titta på deras positioner i försvarsspelet. Inte sällan står både Hvornum och Richardson i höjd med egna offensiva mittfältare och får till ett stopp. De har modet att kliva på. Det här minskar ju ytorna drastiskt för motståndarna att hitta luckor när man går upp i plan. Dessutom gillar de att ”klossa” så det står härliga till.
Här ska långtidsskadade Viktor Törner komma tillbaka och ta en plats. Grattis Viktor! Här har du en stor utmaning framför dig och klarar du det blir ju VBK ännu bättre!

Fladdrande hårsvall

Pontus Blombergs ytterhalvspel bli banne mig bättre och bättre för varje halvlek han spelar.
Erik Ivarsson har i år ett helt annat offensivt spel i sig och när Rottnekillen tar fart påminner farten om Daniel Livs fladdrande tröja med den skillnaden att det när är Ivarsson fladdrande hårsvall som fladdrar förbi motståndarna. Vilket driv killen har!
I speluppbyggnaden handlar det alltså nu inte bara om Suzdalev.
Förutom backarna så är givetvis Johan Löfstedt en härförare. Halvorna ”PG” och Blomberg ligger också helt rätt och är spelbara.
Dagens bollhållare i VBK har passningsalternativ åt alla håll till skillnad från förr när man nästa bara hade droppalternativ. Ingen fyllde ju på när Suzdalev åkte upp i plan. Och så shippade Fredrik Rinaldo en och annan boll på Jocke Andersson. PG:s längre lyror är att klart gångbart alternativ till Rinaldos kortare shippar.

Solens fläckar

Men även solen har som bekant sina fläckar.
Hörnskyttet kan bli ännu bättre även om VBK nu har ytterligare några fler alternativ. Men jag led lite i fredags åt alla missade hörnor där ändå Erik Ivarsson gjorde mål på ett ”pisseskott” – som svärfar hade uttryckt det.
Det var inte för inte som dagens match mellan Hammarby och Västerås inleddes med två hörmål, ett för vardera laget samt ytterligare ett hörmål. Alltså tre av sju mål föll efter hörna. Att sätta hörnor är otroligt viktigt i dagens bandy.
Hoppas Österberg ägnar minst 15 minuter i varje träningspass åt att nöta hörnor. Det är det värt.

VBK spelartrupp är också ett orosmoln.
Nu var visserligen både Törner och nye finnen Tomi Hauska skadade, men här dansar man på en slag lina. Någon eller några spelare är ofta borta av olika anledningar och då är det tunt även om det bakom finns ett duktigt 20-årslag.

VBK i slutspel

Hur kommer då serien att sluta den här säsongen?
Jag tror inte på Hammarby i år även om man alltså slog Västerås borta i dag. Inte sn det faktum att målvakten i år lystrar till efternamnet Hedberg får mig att ändra det…
Hammarby har tappat målvakten Andreas Bergwall (Patrik Hedberg ersätter) som på egen hand vann flera matcher åt söders bröder. Han är nu i just Västerås som också fått bolltrollaren Johan Esplund i sitt lag.
Så därmed blir mitt tips som svensk mästare Västerås som i finalen besegrar Villa-Lidköping.
Å andra sidan så imponerade varken Västerås eller Hammarby i dagens TV-match.

VBK?
Jag finner det inte omöjligt att VBK har sex poäng efter tre omgångar. Kalix, Sirius och Ljusdal ska inte vara omöjligt att ta full pott mot.
De tre lagen samt Gais, Kungälv och Broberg kommer alla att hamna efter VBK i serien.
Det är inalles sex lag vilket alltså innebär att VBK spelar slutspel.

Nässjö IF – ett topplag

Lite bandy på lägre nivå.
Nässjö IF ser otroligt starka ut och lär tillsamman med Gripen få favorittipsen i den södra allsvenskan.
Spelare som Fredrik Rinaldo och kanonskytten Oskar Henriksson är nyförvärv som förvandlat NIF till ett mediokert lag till ett tänkt topplag.
NIF finalslog i dag Tranås i Kosa Cup i Sapa Arena med 11-1 och krossade i övrigt också övriga motståndarlag.
Noterbart från finalmatchen är att Tranås tog timeout med fyra minuter kvar att spela och underläge 1-11! Det skulle vara förbjudet.
[Bandy]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook