Det är normalt, sa läkaren – nu har hon cancer i hela kroppen | Höglandsnytt
Hultsfred Vimmerby

Det är normalt, sa läkaren – nu har hon cancer i hela kroppen


”En normal förstoring”, sa läkaren. Nej det var cancer, bröstcancer som nu spridit sig i metastaser i kroppen. Sjukvården anmäls nu.

Ledningen för primärvården inom landstinget i Kalmar län har gjort en anmälan enligt lex Maria eftersom en uppföljande undersökning av misstänkt knöl inte skedde.

Fallet gäller en 58-årig kvinna som sökte hälsocentralen på grund av en knöl i armhålan. Hon blev noggrant undersökt av den första läkaren och befanns ha en förstorad lymfkörtel. Patienten remitterades till röntgen och ytterligare utredning övervägdes om inte knölen gick tillbaka.

Svaret av röntgenundersökningen som togs emot av en annan läkare än den som träffat patienten bekräftade att det rörde en måttligt förstorad lymfkörtel men att det inte fanns tecken på cancersjukdom. Trots att knölen fanns kvar gjordes inte ytterligare utredning som planerat och inte heller när patienten senare kontaktade hälsocentralen efter sex månader.

”Vid senare rutinscreening för bröstcancer tio månader efter den första kontakten upptäcktes bröstcancer på samma sida och vid punktion av lymfkörtlar i armhålan bekräftades metastaser”, säger chefläkare Mattias Alvunger i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook