Ekonomi Höglandet

Det du redan visste: bilverkstäderna i Sverige är dyrast i EuropaBilunderhåll och vägassistans är dyrast i Sverige. Det visar en internationell jämförelse från fordonsleasingbolaget Leaseplan om kostnader för att köra bil.

Sverige sticker ut i en internationell undersökning om kostnaderna för att köra bil. Undersökningen jämför driftskostnaderna i 24 europeiska länder. I Sverige är underhåll och vägassistans allra dyrast och utgör 15 procent, cirka 850 kronor per månad, av den totala kostnaden.

– Den höga kostnaden beror på att arbetskraften är dyrare i Sverige, vilket naturligtvis påverkar timpriset för reparation och underhåll. Här är timpriset tre gånger så högt som i exempelvis Turkiet där kostnaderna för underhåll är lägst i Europa, kommenterar Lisa Midbrink, marknadschef på Leaseplan Sverige, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar däremot att kostnaden för bilförsäkring ligger lågt i Sverige. Det är billigast i hela Europa att försäkra en dieselbil i Sverige, cirka 390 kronor i snitt per månad, jämfört med det dyraste landet, Schweiz, där man får betala cirka 1 170 kronor, för att försäkra den.

Baserat på en årlig körsträcka på 2 000 mil visar undersökningen att den genomsnittliga bensinkostnaden för en medelstor bil i Europa är 1 000 kronor per månad. Kostnaden för diesel uppgår till 670 kronor per månad i genomsnitt.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook