Höglandet

Det du redan visste: hälften av alla bilreparationer går fel

Nästan hälften av alla bilreparationer på bilverkstäder i landet innebär ytterligare fel på bilarna, enligt en rapport från Trafikförsäkringsföreningen (TFF).

Andelen bilreparationer som brister i kvaliteten ökar igen. Det konstaterar försäkringsbranschen när resultatet från 2016 års kvalitetskontroller av skadeverkstäder summeras. Nästan hälften av bilreparationerna får anmärkningar och ofta handlar det om rent slarv från verkstadens sida, enligt TFF.

– Resultatet är så anmärkningsvärt att vi valt att inte avsluta kontrollerna nu efter tre år som planerat, utan att vi tvärtom beslutat att fortsätta i ytterligare tre år. Dessutom utökar vi antalet kontroller kraftigt, säger, i ett nyhetsmeddelande, Anders Edvardsson, projektledare hos branschorganisationen Trafikförsäkringsföreningen (TFF) som samordnar insatsen.

Försäkringsbranschen har under tre år utfört gemensamma stickprovskontroller på närmare 80 större bilverkstäder runt om i landet för att få en helhetsbild av, och möjlighet att påverka, de skadereparationer som görs åt försäkringsbolagens kunder.

– Drygt 53 procent av bilreparationerna fick anmärkningar 2014. Vi såg en viss förbättring 2015 då andelen var drygt 42 procent, men under 2016 ser vi tyvärr en tydlig återgång till sämre siffror. Omkring 48 procent av reparationerna fick anmärkningar förra året och de flesta beror på rent slarv, säger Anders Edvardsson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook