Debatt

”Det går för sakta”


[adrotate banner=”28″]
Trots att jämställdhetsfrågor varit på agendan under många år så går det alltför sakta och står stilla på vissa områden, skriver Vetlandapolitikerna Carina Strömbäck (v) och Anita Fagerholm (v) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”27″]
Fortfarande är det så att ansvaret för hemsysslorna till större del vilar på kvinnan. Föräldraledigheten och därmed föräldraansvaret delas till stor del inte lika. Detta leder i sin tur till att kvinnans position på arbetsmarknaden blir sämre.

Löneglappet mellan män och kvinnor är fortfarande stort. Kvinnodominerade yrken har sämre betalt. Inom likvärdiga jobb har ofta männen mer lön fast arbetsuppgifterna är lika. Att komma tillrätta med de orättvisa löneskillnaderna och att höja lönerna inom vård skola omsorg är ett viktigt steg till att uppnå jämställdhet mellan könen.

Ett jämställt samhälle vinner vi alla på. Ett led i att nå detta är att fler kvinnor engagerar sig politiskt. Även där är männen i majoritet vilket inte avspeglar verkligheten. Det behövs fler kvinnor i politiken. Kvinnor måste våga ta plats.

Carina Strömbäck Anita Fagerholm
Vänsterpartiet Vetlanda

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

 1. Vänsterpartisterna Strömbäck och Fagerholm ångar på i ullstrumporna. Denna gång är jämställdhet på tapeten. De menar att dett alla vinner på ett jämställt samälle och vill öka lönerna inom vård, skola och omsorg.

  Det är bra men då måste det antingen bil färre anställda inom dessa yrkesgrupper i Vetlanda kommun eller så måste det bli färre anställda inom andra verksamhetsområden i kommunen. Om inte detta sker så blir de kommuninvånare som inte jobbar inom vård, skola och omsorg förlorare och då har Strömbäck och Fagerholm missat hela poängen eftersom alla inte vinner. När strömbäck och Fagerholm driver på kommunens kostnader blir det kännbart för alla som jobbar i låglöneyrken samtidigt som fattiga pensionärer blir ännu fattigare.

  Om Strömbäck och Fagerholm skall kunna leverera någon trovärdighet i sin politiska gärning måste de lära sig att se helheten annars blir det mest bara ett löjestecken över deras framträdande. Om vi skall skapa ett jämställt samhälle så måste vi omfördela lönekostnaderna i kommunen. Detta betyder att männens lön måste sänkas, det är först då som jämlikhet blir vinst fär samhället.

 2. ”Ånga på i ullstrumporna” behövs över alla partigränserna om vi ska nå vårt mål i jämställdhetsarbetet. Lönebildningen är ju främst en facklig fråga så det är inte Strömbäck och Fagerholm som har makt att göra något åt. Men synpunkter kan man få ha. Det vi har gjort i kommunen är att vi la en motion om jämställda löner mellan kvinnor och män i kommunens verksamhet och den fick vi igenom. Vi får verkligen hoppas att det inte blir ett ”löjets skimmer” över att vi tar upp denna viktiga och självklara fråga. Ett gemensamt arbete krävs från alla partier som inte syftar till att nå egna politiska poäng.
  Carina Strömbäck
  vänsterpartiet

 3. Jo tjena, vi vet väl alla hur det står till i länder med vänsterregimer. Hur är det med jämställdheten i Ryssland, Kina, Kuba och Nordkorea? Strömbäck och Fagerholm borde sopa framför egen dörr innan de öppnar munnen.

Kommentarer avstängda