Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Hultsfred Nässjö Sävsjö Vetlanda

Det handlar om massvis med miljarder kr – Höglandsföretag bara öser på

Det totala bostadsbyggandet ökade med drygt 20 procent under första halvåret 2017 jämfört med motsvarande period året innan, och trähusföretagens leveranser av småhus ökade med 7 procent. Det visar TMF i siffror, som innehåller den senaste statistiken om byggande och boende och den svenska trä- och möbelindustrin.

– Skärpta kreditregler och en ökad oro för högre boendekostnader har lett till att efterfrågan av småhus mattats av något i delar av landet. Däremot ser vi att det generellt finns en fortsatt stor efterfrågan på småhus – det är det boende som majoriteten av svenskarna önskar sig. Men fortfarande innehåller allt för få byggplaner småhustomter att bygga på, säger Gustaf Edgren, bostadsexpert på TMF.

Utvecklingen av bostadsbyggandet påverkar direkt även behovet av inredning och möbler och i TMF i siffror finns den samlade statistiken för produktion, export och import av bland annat möbler, köksinredningar, dörrar, fönster och trägolv. Under 2016 beräknades produktionen av möbler och köksinredningar till 22,8 miljarder kronor, och exporten av möbler ökade med 5 procent under första halvåret 2017.

– Svensk trä- och möbelindustri har en fortsatt stark position internationellt och potentialen för en ökad svensk export är stor, säger David Johnsson, vd på TMF.

TMF i siffror publiceras två gånger per år med uppdaterad och jämförande statistik samt en marknadsrapport och kommentarer om branschens utveckling.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook