Bandy

Det har hänt en hel del i Vetlanda BK den senaste veckan

Det har hänt en hel del i Vetlanda BK den senaste veckan, konstaterar Höglandsnytts bandykrönikör Leif Hedberg och diskuterar läget i laget, Österbergs avhopp, slutspelen som inte blir av och de som blir av liksom framgångarna för Skirö.

[adrotate banner=”27″]
Tommy Österberg lämnade in sin avskedsansökan och redan samma dag gjorde VBK kanske en sina bättre matcher den här säsongen följd av en bra insats mot Sandviken också.

För att börja med Österberg så var vi nog många utanför laget och föreningen som var förvånade.

Men när man sedan läser att han redan i oktober funderade på att hoppa av så undrar man ju varför.

Vad jag förstår så är Tommy en motivationsmänniska. Han verkar själv motiverad till hundra procent och har haft lätt för att motivera andra.

Men under senare tid har något hänt.

Han har tappat glädjen att leda laget och då gör han rätt i att hoppa av.

Tror säkert att han har våndats hemma i Kungälv när han suttit och plitat ner kommande träningsprogram och säkert våndats lika mycket i bilen till Vetlanda.

Har han gjort detta utan glädje – då ska han hoppa av.

Jag trodde annars i min enfald att VBK nu fått en tränare som skulle stanna en längre tid på sin post. Och dessutom en tränare som vågar satsa på unga spelare.

Men ett villkor hade då varit att han flyttat hit och vad jag förstått har han inte fått med sig familjen i det tänket. Och det kan man kanske förstå. Att byta västkusten, hav och storstad (närheten till Göteborg) mot Smålands djupa skogar är kanske inget man gör när man vant sig vid öppna landskap.

Rutinerade förde detta guldhjältarna, Anders Freijd och Pelle Lennarsson, har tagit över. Dock osäkert vilken rollfördelning paret har men i mötet mot Bollnäs coachade Anders från bänken medan Pelle analyserade från pressläktaren.

Och vi vet ju resultatet.

7-3 mot formtoppade Bollnäs i en match där spelarna visade glädje och arrangemang, och där man utan att ta våghalsiga beslut även vågade bryta givna spelmönster. Sällan har jag sett VBK:s bollhållare så många gånger våga bryta in i plan, genom motståndaren styrning och därmed bädda för ett lovande anfall.

Även försvarsmässigt såg det bra ut. Man såg hela tiden till att ha spelare på rätt sida även om man i mina ögon sjönk lite väl lågt ibland. Det vittnar antalet Bollnäshörnor om, tio stycken. Nu blev det förvisso bara ett baklängesmål på hörna via en retur. Men med hörnskyttar som Andreas West och Ville Altonen gäller det att hålla nere antalet hörnor.

Mot Sandviken blev det elva hörnor i baken (och ett baklängesmål) men man lämnade Göranssons Arena med hedern i behåll efter 2-5. Och vad jag förstått av rapporterna gjorde VBK en bra match med ett bra försvarsspel varvat med farliga kontringar.

Samtidigt besegrade Villa-Lidköping Ljusdal med hela 13-3 och om inte slutspelståget hade gått innan så är det givetvis så nu.
Jag vet att de mest trogna VBK-supportrarna lever på hoppet– och det ska man göra. Men tyvärr, det blir inget slutspel.

Istället är det nästan så man hoppas på en kvalplats neråt. För att avsluta säsongen redan den 10 februari då nästan två månader kvarstår, inklusive VM i Ryssland, är ingen höjdare.

Och om så är fallet ska man placera sig på plats 11 och få Tillberga som en motståndare. Kan man sedan lottas ihop med Tellus och Nässjö vore det höjden.

Många har varnat för suveräna serieledaren i söder, Gripen, men det jag såg av Gripen mot Skirö-Nävelsjö var inget som förskräckte. Visserligen blev det 10-1 men Skirö-Nävelsjö var i långa stunder väl så bra som Trollhättelaget. Skulle VBK få möta Gripen blir det förmodligen också 10-1 –men till VBK.

När det gäller Allsvenskan så verkar Nässjö IF fått drag under skridskorna. Jag är helt säker på att laget kniper andraplatsenefter Gripen. Man är i dagsläget klasserna bättre än både Lidköping, Jönköping och Motala, de största hoten.

Slutspel blir det hur som helst i Sapa Arena.

Skirös damer har nu tre raka segrar och jag tror att det kan bli fler. Kareby borta rår man nog inte på men vinner man de tre övriga (AIK och Sandviken hemma samt Söråker borta) så blir man med all säkerhet tvåa i serien. Därmed riskerar inte Skirö att möta Kareby igen för i en eventuell SM-final. Smaka på den.

Ett annat Skirö-lag, Skirö-Nävelsjö, spelar troligtvis kval för att hänga kvar i Allsvenskan och blir det så är det fullt godkänt den här säsongen. För ett sådant kval ska inte vara några problem.

Givetvis kommer VBK:s U20- respektive U18-lag också spela slutspel.

Så oavsett om VBK:s representationslag spelat färdigt om tre veckor är det ändå mycket bandy kvar.

Det blir för övrigt mycket bandy redan till helgen.

På söndag spelar Sverige-Ryssland i Sapa Arena. Om statistiken stämmer på bandyförbundets hemsida så har Sverige och Ryssland (Sovjetunionen) tidigare mötts två gånger tidigare i Vetlanda. En match slutade 4-4 (1984) och en 6-4 (1988).

Statistiken på förbundets egen hemsida går för alla del bara till 1991 och är senast uppdaterad för snart fem år sedan så den kanske man ska med en nypa salt…

P19-EM avgörs också i Sapa Arena under kommande helg så den som vill ha sitt lystmäte för bandy har inga problem.

[Bandy]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook